Члени НАТО погодили надання Україні 40 млрд євро

17:11, 03.07.2024
Члени НАТО погодили надання Україні 40 млрд євро

У НАТО погодили надання Україні багатомільярдної допомоги.

У НАТО союзники нарешті досягли згоди щодо надання військової допомоги Україні у розмірі 40 мільярдів євро (43 мільярди доларів США) наступного року.

 

Як інформує УМ, про це повідомило агентство Reuters із посиланням на двох західноєвропейських дипломатів.

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг звернувся до союзників Альянсу із проханням взяти на себе багаторічне зобов’язання зберегти надання військової допомоги Україні на тому ж рівні, що й після початку повномасштабного вторгнення, збільшивши її до близько 40 мільярдів євро на рік.

 

Зазначається, що виділення багатомільярдної військової допомоги Києву наступного року буде погоджено на саміті НАТО у Вашингтоні, який проходитиме з 9 до 11 липня.

 

Крім цього, країни-учасниці Альянсу вирішили підготувати два звіти протягом 2025 року, щоб визначити, яка країна і що постачає в Україну, щоб забезпечити більшу прозорість у розподілі допомоги.

 

Нагадаємо, що 14 червня міністри оборони країн НАТО, які завершили дводенну зустріч у штаб-квартирі Альянсу, погодили довгостроковий план з допомоги Україні та тренування українських військових, але не дійшли згоди щодо регулярних фінансових внесків.

 

Як повідомляла УМ, НАТО вивчає досвід України із застосування морських дронів у Чорному морі.