У США назвали умову дозволу Україні бити по рф на більшу відстань

09:32, 03.07.2024
У США назвали умову дозволу Україні бити по рф на більшу відстань

Скільки російських авіабаз знаходяться в зоні дії атакамсів? (Фото з відкритих джерел)

У Конгресі США у чергове закликають Білий дім і Пентагон зняти усі обмеження із ЗСУ, на використання далекобійних американських ракет ATACMS по російських військових об'єктах на території рф.

 

Як інформує Україна молода, про це законодавці заявили під час слухань в Комітеті Палати представників з міжнародних відносин, передає «Голос Америки».

 

"Військовий злочинець путін і його сили розрахували точну дистанцію для ударів по Україні з російської території – таким чином, щоб Україна не могла завдати ударів у відповідь. Хоча деякі обмеження на українські контратаки вже було знято, цього очевидно недостатньо", – заявив конгресмен-республіканець Джо Вілсон.

 

І додав: "Україна має виграти цю війну, вони вмотивовані боротьбою за існування, але перемога можлива лише якщо ми їм це дозволимо".

 

Виступаючи під час слухань у комітеті, інший конгресмен-республіканець Томас Кін, заявив, що зміна політики, щодо дозволу Україні вражати цілі на російській території, відбулась лише після того, як російські війська відкрили новий фронт поблизу Харкова.

 

І навіть тоді, за словами республіканця, "адміністрація вдалася до напівзаходів".

 

"Політику було переглянуто, але загалом, Конгрес досі не розуміє, якою саме є ця політика. Останні звіти вказують на те, що адміністрація обмежує використання американської зброї на території росії в межах 100 кілометрів від кордону України. Що значно менше повного радіуса дії атакамсів, який становить понад 300-та кілометрів. Скільки російських авіабаз знаходяться в зоні дії атакамсів, які адміністрація не дає вразити Україні?" – запитав представника Держдепартаменту, республіканець Томас Кін.

 

Відповідаючи на це питання, помічник Держсекретаря з питань Європи Джеймс О'Браєн сказав: "Якщо росія спробує розширити нинішній фронт, то Україні дозволять вести вогонь на більшу відстань".

 

Але нині, за словами О’Браяна, рф втрачає здатність наступати через знищення Україною російських потужностей поблизу кордонів.

 

"Ми спостерігаємо різкі зміни в здатності Росії підтримувати свою кампанію проти України через втрату об’єктів в зоні, де дозволено вести вогонь", – відповів О'Браєн під час слухань.

 

Він додав, що пріоритетом США було надати зброю та зосередити її "в областях найгострішої необхідності".

 

"Спершу, це була територія, де росія проводила наступ під Харковом. І тепер, як сказав минулого тижня Джейк Салліван (радник президента США з нацбезпеки, – ред.), якщо Росія спробує розширити цей фронт, Україні буде дозволено досягати цілей на більшій відстані", – відповів О'Браєн під час слухань.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи здатен Захід протистояти новій путінській стратегії війни