Дмитра Гордона заочно засудили у рф на 14 років колонії

17:39, 01.07.2024
Дмитра Гордона заочно засудили у рф на 14 років колонії

Українського журналіста Дмитра Гордона російський військовий суд 1 липня заочно засудив  до 14 років ув’язнення.

 

Як інформує УМ, про це 1 липня повідомили повідомляють російські офіційні інформагенції ТАСС та SOTAvision у Телеграм.

 

Гордона «визнали винним у публічних закликах до тероризму, воєнних «фейках», у розпалюванні ненависті чи ворожнечі за заклик до ядерних ударів по РФ та заклики до ліквідації президентів Росії та Білорусі».

 

Приводом для звинувачення, як пише SOTAvision, стало відеозвернення Гордона, опубліковане в березні 2022 року, де він закликає США розпочати агресивну війну проти Росії із застосуванням ядерної зброї. Також журналіста звинувачують, що в інтерв’ю у травні 2022 року він звинуватив російську армію в застосуванні важкого озброєння проти цивільної інфраструктури України та у вбивствах мирних жителів.

 

За даними агенції ТАСС, під час процесу обвинувачення повідомило, що справа проти Гордона була порушена через заклики вбити Володимира Путіна та Олександра Лукашенка. Коли і де було зроблено ці заклики, не уточнюється.

 

У Росії проти нього відкрили кримінальну справу про публічні заклики до розв’язання війни, розпалювання міжнаціональної ненависті і «фейки» про російську армію

 

У квітні 2022 року Слідчий комітет рф повідомив про порушення справи щодо Гордона. За версією слідства, журналіст у прямому ефірі українського телеканалу закликав розв’язати війну проти Росії, а пізніше опублікував запис у себе на ютуб-каналі. Після цього Гордон був включений до російського переліку терористів та екстремістів.

 

У липні 2022 року МВС росії оголосило Дмитра Гордона у розшук. У січні 2024-го він був переоголошений у розшук. Агентство ТАСС пояснило тоді , що так відбувається під час порушення нової кримінальної справи.

 

На своїй сторінці у Фейсбуці 1 липня 2024 року Дмитро написав: "Ну, як вам новина?"

 

Як повідомляла УМ, Дурний радіє думкою: Буданова знову заочно заарештували в росії.