Укрзалізниця створює нову компанію «УЗ Енерго»

15:07, 28.06.2024
Укрзалізниця створює нову компанію «УЗ Енерго»

"Укрзалізниця" створює окрему компанію, яка будуватиме газові електростанції

Окрему юридичну особу – ТОВ "УЗ Енерго" – "Укрзалізниця" створює для побудови розподіленої генерації електроенергії. Вона забезпечуватиме потреби компанії та споживачів, які приєднані до мереж залізниці.

 

Як інформує УМ, про це 28 червня повідомила пресслужба на сайті компанії.

 

Зазначається, що наразі компанія, як один з найбільших споживачів електричної енергії в Україні, відчуває суттєвий дефіцит електричної енергії. Запроваджені ліміти на споживання електроенергії лише на 75% покривають реальні потреби товариства.

 

За прогнозами із наближенням холодів посилення дефіциту може вплинути на безперебійний рух поїздів та негативно позначитися на наданні комунальних послуг для побутових споживачів.

 

"Беручи до уваги складну ситуацію з генерацією, ми маємо допомогти країні пройти найскладніший в історії осінньо-зимовий період. Саме тому було схвалено рішення про будівництво десятків газогенераторних установок загальною потужністю до 250 МВт.

 

На сьогодні "Укрзалізниця" проводить активні перемовини з постачальниками та міжнародними фінансовими організаціями для швидкої реалізації цього проєкту", – зазначив голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко.

 

Новостворена компанія "УЗ Енерго" має побудувати у різних регіонах України газові електростанції загальною потужністю до 250 МВт. Насамперед вони будуть встановлені в обласних центрах та приєднані до мереж товариства, від яких заживлені об’єкти залізничного транспорту, соціальної сфери, а також об’єкти критичної інфраструктури інших галузей економіки.

 

Як пояснили в "УЗ", відповідно до вимог законодавства, діяльність з виробництва електричної енергії з використанням газогенераторних установок та установок зберігання електричної енергії може здійснюватися лише відокремленою від оператора системи розподілу юридичною особою з отриманням відповідної ліцензії.

 

За даними Міненерго, через масштабні обстріли енергетичної інфраструктури після 22 березня 2024 року Україна втратила близько 9 ГВт потужностей. Зокрема, дуже постраждали теплові електростанції державної компанії "Центренерго" та гідроелектростанції "Укргідроенерго".

 

Через дефіцит потужності внаслідок обстрілів оператор енергосистеми НЕК "Укренерго" з початку травня почав обмежувати енергоживлення промисловості, а з 14 травня обмеження електропостачання поширили на побутових споживачів.

 

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький попереджав, що повністю уникнути відключень не вдасться ні влітку, ні восени.

 

Нагадаємо, із березня Україна зазнала шість ворожих масованих ударів по енергетичній системі. Зокрема, 29 березня ударами росіян була знищена Зміївська ТЕС. 11 квітня російські окупанти повністю зруйнували Трипільську ТЕС, яка була важливим постачальником електроенергії у Київській, Черкаській та Житомирській областях. Відтак, державне "Центренерго" втратило 100% генерації.

 

Крім теплових електростанцій, цілями російської масованої атаки стали Канівська та Дністровська ГЕС.

 

У ДТЕК кажуть про пошкодження 80% енергоблоків ТЕС.

 

Як повідомляла УМ, Укрзалізниця залучить ветеранів до охорони інфраструктури.