Країна мрій у війні: Олег Скрипка масштабно провів ювілейний етнофестиваль

26.06.2024
Країна мрій у війні: Олег Скрипка масштабно провів ювілейний етнофестиваль

Українська «Країна мрій». (Фото надані організаторами)

Ювілейний етнофестиваль «Країна мрій», якому виповнилось 20 років, став наймасштабнішим за всю свою історію та, незважаючи на складнощі, пов’язані з війною, продовжив виконання своєї місії зі збереження та популяризації української культури, фольклору, народних ремесел.
 
Мистецький проєкт учергове підтвердив статус міжнародного завдяки участі іноземних артистів з Великої Британії, Японії та Індії.
 
Ба більше, спеціальними гостями фестивалю стали Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі та Посол Індії в Україні Харш Кумар Джейн.
 
Цього разу команда організаторів та однодумців на чолі зі знавцем та промоутером української культури Олегом Скрипкою облаштувала на території Національного Ботанічного саду імені Миколи Гришка дві великі музичні сцени — етнорок та фольклорну.
 
Зібралися тисяча учасників на 16 тематичних майданчиках, серед яких книжковий ярмарок, алея майстрів і крафтярів, дитяча галявина, кримськотатарська сцена, простір «Японський сад» та волонтерська галявина. Новинкою «Країни мрій» стала духовна містична сцена. Також діяла поетична майстерня.
 
Загалом на сценах фестивалю свою творчість представили понад чотири десятки етнічних та фольклорних гуртів. І збирали гроші на благодійність, зокрема на Третю штурмову бригаду та дитячу лікарню «Охматдит».
 
Традиційно час проведення літнього фестивалю припав на народне свято Купала. Тому ювілейну «Країну мрій» відкривали традиційним українським обрядом Купайлиці — прикрашанням стрічками купальського деревця.
 
На сцені Bagcasaray читали поезію та прозу українською та кримськотатарською мовами, виступили етнічне тріо «Мусафір», Руслана Булатова, Аліє Хаджабадінова, Ельнара Халілова, Емілія Бодурова та сестри Оріяна та Милада Лоцман.
 
Писали листи політв’язням із тимчасово окупованого з 2014 року росіянами Криму. Там же вдивлялися у навколишнє дійство зі світлин фотовиставки захисники України родом із нашого Криму. Також демонструвалася виставка «Історії з окупованого Криму». 
Олег Скрипка.
 
Відбулася дискусія про безальтернативність деокупації Криму, у якій узяли участь представник Міністерства закордонних справ Андрій Сибіга; постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева; посол Сполученого Королівства Мартін Гарріс; голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров; військовослужбовець з Криму, колишній заступник командира ракетного катера «Прилуки» Артем Кисельов.
 
У «Країні мрій» переплелися сучасність і минуле. Так, в основу виступу гурту «Пиріг і Батіг» увійшли пісні «Мовчи», «Верни», «Блакитна панна», «І гріховна, і свята» з альбому «Замордовані».
 
Це покладені на музику поезії закатованих окупаційною радянською владою українських поетів: Миколи Вороного, Євгена Плужника, Григорія Чупринки та інших.
 
Гурт «Мандри» виконав мікс нових пісень періоду 2022—2024 років — «Бриз», «Софіти», «Вершники в небесах», — пісні-присвяти українським воїнам. «Прерафаеліти» — присвячена пам’яті Алли Горської, Василя Стуса, Василя Симоненка й інших шістдесятників. 
 
Цього року Олег Скрипка та Лє Гранд Оркестр, із якими музикант працює з 2004 року, представили більш рокову програму. Також прозвучали пісні столітньої давності «Зродились ми великої години», колискова «Ой ходить сон».
 
За три дні фестивалю у Поетичній майстерні взяли участь понад 60 українських поетів та музикантів з усієї України — з Маріуполя, Донецька, Запоріжжя, Криму, Харкова.
 
Кожен день лунали вірші з фронту — люди читали поезію героїв, які боронять Україну. На сцену запросили і батька загиблого українського поета Максима Кривцова, який читав вірші сина та заспівав пісні на його слова. 
Кримськотатарська сцена.
 
В останній день фестивалю поетичну майстерню відвідала Оксана Стоміна — дружина «азовця», який понад два роки перебуває у полоні. Вона пише йому листи. Це їхня історія у віршах, яку вона зберігає до повернення свого коханого.
 
Працював стенд з військовою літературою, де були книжки про війну і від військових письменників. До локації долучилися ГО «Реформація» з проєктом «Військо читає» та проєкт культурного десанту «Книга на фронт». Всі охочі мали змогу дзбирати книжки для українських військових. Їх передадуть по всіх напрямках, де ведуться бойові дії... 
 
На честь ювілею фестивалю організували мотопробіг Києвом. Близько 100 мотоциклістів стали його учасниками, які проїхали від Софійської площі до Ботсаду імені Миколи Гришка, символічно з’єднуючи гостей зі святими місцями України.