Мер Мукачева Балога та голова райради Лань затримані за схеми продажу стадіону «Авангард», фото

11:07, 25.06.2024
Мер Мукачева Балога та голова райради Лань затримані за схеми продажу стадіону «Авангард», фото

Затримання пов‘язане з корупційною схемою продажу стадіону «Авангард», що знаходиться у м. Мукачеві.

Працівниками СБУ та НАБУ затримано мера Мукачева Андрія Балогу та голову Мукачівської районної ради Михайла Ланя на прізвисько Блюк

 

Як інформує УМ, про це пише у телеграм-каналі журналіст Віталій Глагола.

 

За його словами, затримання пов'язане з корупційною схемою продажу стадіону "Авангард" у м. Мукачевому.

 

"Сума збитків від продажу стадіону та майже 3 га землі становить приблизно 100 мільйонів гривень", - йдеться у повідомленні.

 

У жовтні 2023 року СБУ та НАБУ вже проводили обшуки у фігурантів кримінального провадження, але тоді нікого з посадовців не затримували.

 

Також, затримано начальника земельного відділу Мукачівської міської ради - Артура Саміляка.

 

 

Згодом у НАБУ зазначили, що на продажі за безцінь 3 га землі на Закарпатті викрито міського голову та голову райради.

 

"Міський голова "протиснув" прийняття на сесії міськради рішення про продаж за заниженою у майже 9 разів ціною ділянки приватному товариству, фактичним контролером якого є голова районної ради, колишній нардеп.

 

Підставою для цього стала експертна грошова оцінка з заниженою вартістю ділянки, за яку власникам компанії-оцінювачки надали хабар. В результаті таких оборудок землю з ринковою вартістю 84,6 млн грн продали усього за 9,6 млн грн", - кажуть у НАБУ.

 

Попри таку мізерну ціну, міський голова особистим рішенням ще й надав товариству розтермінування платежу на 6 місяців.

 

Серед підозрюваних:

- міський голова;

- голова районної ради;

- ексначальник відділу комунальної власності та земельних відносин міської ради;

- два власники компанії-оцінювачки;

- оцінювач.

 

 

За даними СБУ, співробітники СБУ спільно з НАБУ та САП викрили міського голову та голову районної ради одного із міст Закарпатської області у причетності до корупційних схем. За матеріалами справи, посадовці зловживали службовим становищем з метою продажу за заниженою вартістю земельної ділянки у центрі міста площею понад 3 га.

 

"Організатор схеми - голова районної ради, є впливовим авторитетом у кримінальному середовищі регіону. В минулому двічі обирався народним депутатом, у т.ч. від забороненої зараз Партії регіонів", - наголошують у СБУ.

 

Як свідчать дані слідства, на сесії міськради міський голова забезпечив прийняття рішення про продаж ділянки за ціною, заниженою у майже 9 разів. При цьому покупцем ділянки виступило приватне товариство, фактичним контролером якого є голова районної ради.

 

Підставою для цього стала експертна грошова оцінка із заниженою вартістю ділянки. За матеріалами справи, за "занижений висновок" власникам компанії-оцінювачки дали хабар.

 

Унаслідок таких оборудок із землю з ринковою вартістю 84,6 млн грн – продали за 9,6 млн грн.

 

Крім того, за матеріалами справи, міський голова особистим рішенням надав товариству розтермінування платежу на 6 місяців.

 

Наразі співробітники СБУ та НАБУ затримали міського голову, голову районної ради, ексначальника відділу комунальної власності та земельних відносин міської ради.

 

Відповідно до вчинених злочинів посадовцям, а також двом власникам компанії-оцінювачки та оцінювачу, готується повідомлення про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

 

ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів);

ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем);

ст. 368-4 (підкуп особи, яка надає публічні послуги).

 

Як повідомляла УМ, в мера Мукачева Андрія Балоги та його «колег» проводять обшуки.