У Енергодарі пошкоджено дві підстанції ЗАЕС – МАГАТЕ

12:57, 24.06.2024
У Енергодарі пошкоджено дві підстанції ЗАЕС – МАГАТЕ

Енергодар. (Фото: Вікіпедія)

У місті Енергодар, яке зараз тимчасово окуповане росіянами й де нині проживає більшість персоналу Запорізької АЕС, протягом кількох днів було пошкоджено дві підстанції.

 

Як інформує УМ, про це повідомляється на сайті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

 

"Місто, де проживає більшість персоналу Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), залишилося без електроенергії на 16 годин на вихідних після того, як друга підстанція в цьому районі зазнала пошкоджень і була виведена з експлуатації", - йдеться у повідомленні.

 

Команда експертів МАГАТЕ, яка перебуває на ЗАЕС, у суботу відвідала підстанцію "Радуга" в Енергодарі, "щоб оглянути пошкодження одного з двох трансформаторів, яке, за повідомленням станції, було спричинене атакою безпілотника напередодні ввечері". Підстанція використовувалася для часткового забезпечення електроенергією п'яти районів Енергодара. Зазначається, що у середу була зруйнована ще одна з підстанцій Енергодара – "Луч".

 

"Через два дні після візиту до Енергодара для оцінки ступеня пошкодження підстанції "Луч" експерти МАГАТЕ вчора побачили електричні компоненти та інші уламки безпілотників на підстанції "Радуга", а також пристрій, що не розірвався, на землі біля пошкодженого трансформатора", - повідомили в МАГАТЕ.

 

Представники російської окупаційної влади на місці події повідомили спостерігачам МАГАТЕ, що через отвір у трансформаторі стався витік охолоджувальної рідини, що призвело до зупинки підстанції. Вони також заявили, що місце витоку масла було засипане піском, і що зараз проводяться ремонтні роботи, які завершилися ближче до вечора.

 

"Експерти МАГАТЕ не побачили жодних слідів нафти на самому трансформаторі. Підстанція зазнала менших пошкоджень, ніж трансформатор на підстанції "Луч", і в цьому районі не було ні пожежі, ні пожежників", - йдеться у заяві.

 

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі засудив інциденти. "Хто б за цим не стояв, це має припинитися. Використання дронів проти станції та її околиць стає все більш частим явищем. Це абсолютно неприйнятно і суперечить основам безпеки та конкретним принципам, які були прийняті одноголосно", - завив він.

 

Як і у випадку з пошкодженням підстанції "Луч", втрата електроенергії з "Радуги" не мала прямого впливу на дві лінії електропередач, які все ще доступні для Запорізької АЕС. Станція продовжує отримувати електроенергію, необхідну для охолодження зупинених реакторів – з основної лінії електропередач 750 кіловольт (кВ) та резервної лінії електропередач 330 кВ.

 

Зауважимо, що на Запорізькій АЕС уперше із кінця 2022 року всі шість реакторів перевели у режим «холодний зупин». Четвертий блок станції перевели у цей режим вранці 13 квітня.

 

Нагадаємо, що ЗАЕС перебуває в окупації із 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної безпеки, розміщуючи на території станції військову техніку, мінуючи територію та тероризуючи персонал. Рішення МАГАТЕ про повернення ЗАЕС під контроль Енергоатому загарбники ігнорують.

 

Як повідомляла УМ, на ЗАЕС російські «специ» не в змозі перевантажити-замінити  паливо в енергоблоках.