Напад на Садикова у Києві: журналіст у глибокій комі

09:27, 24.06.2024
Напад на Садикова у Києві: журналіст у глибокій комі

Родина Садикових (Фото: Фейсбук Natalya Sadykova)

Айдос Садиков, казахський журналіст-опозиціонер, у якого стріляли у Києві, продовжує перебувати в реанімації. Він знаходиться у глибокій комі. Лікарі дають всього 0,01% на одужання.

 

Як інформує УМ, про це повідомила його дружина Наталія Садикова на своїй сторінці у Facebook.

 

 Вона нагадала, що її чоловік бореться за життя вже п'яту добуй каже про малі шанси на його одужання.

 

"Айдос лежить у реанімації в глибокій комі. Айдос відчайдушно бореться за своє життя. Згідно зі статистикою, виживання після вогнепального поранення в голову становить близько 5%. Айдос увійшов у ці п'ять відсотків. Після операції лікарі говорили, що буде диво, якщо він проживе ніч. Айдос живе п'яту добу. Він такий за своєю суттю, завжди йде проти статистики і системи", - написала дружина опозиціонера.

 

 

За словами Наталі, лікарі дають 0,01% на одужання журналіста. Вона подякувала всім за підтримку.

 

"Я приходжу до нього в реанімацію, він лежить у трубках, оточений моніторами. Я розмовляю, цілую, тримаю за руку. Прошу боротися далі заради нас, прошу не дозволити негідникам перемогти, це жахлива несправедливість. Лікарі дають 0.01%, що все буде добре. Поки у мене є цей 0.01%, я буду за нього триматися і вірити. Дякую всім за підтримку. Ви незвичайні", - пише Наталія Садикова.

 

Також вона показала фото, на якому вся родина сидить за одним столом. У тому, що сталося, дружина Садикова подовжує звинувачувати "кривавий режим Токаєва".

 

"На цій фотографії ми щасливі, всі разом, на кухні. Так хочеться, щоб усе було, як раніше і коханий чоловік та тато Айдос Садиков був поруч. У наше щасливе сімейне життя вторгся своїми брудними лапами кривавий режим Токаєва. Помстився за те, що Айдос допомагав казахам боротися за свої права і викривав злодіїв і брехунів. Надіслав своїх спеців зі спецпідрозділів КНБ, які тепер чи то здалися на місці злочину, чи то прикопані в безкраїх казахських степах", - розповіла Наталія.

 

Нагадаємо, що 18 червня у Києві невідомий вистрілив у водія одного з припаркованих автомобілів. Як виявилось, що зловмисник стріляв у казахського журналіста-опозиціонера, керівника опозиційного інтернет-медіа БАСЕ Айдоса Садикова. Спочатку про це повідомила низка ЗМІ з посиланням на джерела, а через деякий час і дружина Наталія Садикова, яка перебувала з ним у машині в момент стрілянини.

 

У коментарі журналістам "Україна на часі", дружина журналіста повідомила, що напад на її чоловіка є замахом на його професійну діяльність. Вона вказала, що родина отримувала погрози й просила захисту, який не отримали. Садиков та його дружина, також журналістка, проживають в Україні з 2014 року та мають статус біженців. За словами Наталії, замовником замаху на вбивство є президент Казахстану.

 

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв висловився з приводу замаху на життя журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова у Києві. Він заявив, що казахстанські офіційні органи готові приєднатися до розслідування цього інциденту, якщо буде така потреба. Наразі ж президент Казахстану наказав дипломатичним та правоохоронним органам своєї країни направити офіційні запити до української сторони щодо цього.

 

 

У ході розслідування замаху на Айдоса Садикова українські правоохоронці встановили його виконавців. Ними виявились два земляки постраждалого (Мейрам Каратаєв 9.05.1991 і Алтай Жаканбаєв 8.02.1988). 2 червня вони прибули до Києва, де орендували квартири, стежили за Садиковим та готували злочин.

 

Як повідомляла УМ, Токаєв пропонує долучитися до розслідування замаху на Садикова в Києві.