У Києві стріляли в казахського опозиціонера Айдоса Садикова, фото

15:37, 18.06.2024
У Києві стріляли в казахського опозиціонера Айдоса Садикова, фото

У Шевченківському районі Києва стріляли в казахського опозиціонера, нападника шукають (Фото: Фейсбук Поліція Києва)

У Києві 18 червня в Шевченківському районі сталась стрілянина — невідомий стріляв у чоловіка, який разом з дружиною був в авто.

 

Як інформує УМ, про це 18 червня повідомила столична поліція  та дружина потерпілого Natalya Sadykova у Фейсбуці. 

 

Правоохоронці зʼясували, що до припаркованого на вулиці авто, в якому сиділи чоловік із дружиною, підійшов невідомий, вистрілив у чоловіка і втік. Жінка поранень не отримала, у якому стані чоловік — наразі не повідомляють.

 

Низка медіа, зокрема  повідомляють з посиланням на джерела, що потерпілим є казахський журналіст опозиціонер Айдос Садиков.

 

 

Садиков — казахський журналіст, керівник опозиційного інтернет-медіа БАСЕ. На цьому YouTube-каналі, який Садиков веде разом із дружиною, він критикує владу Казахстану й олігархів.

 

 

Айдос Садиков на батьківщині зазнавав кримінального переслідування. У 2010 році його засудили до двох років позбавлення волі за звинуваченням у «хуліганстві», вийшов на свободу у 2012-му. Кримінальну справу Садиков та його прихильники назвали сфабрикованою. Садиков займався активною громадською діяльністю, організовував акції протесту.

 

У 2014 році подружжя переїхало в Київ після того, як проти Наталії Садикової у Казахстані порушили кримінальну справу.

 

У жовтні 2023 року Садикових оголосили в розшук у Казахстані за «розпалювання соціальної, національної, родової, станової чи релігійної ворожнечі».

 

Як повідомляла УМ, замах на Фіцо здійснив літній член проросійської воєнізованої групи.