Розкрадання 88 мільйонів: на ремонті столичної адмінбудівлі збагатився екскерівник ДМС Соколюк

15:11, 18.06.2024
Розкрадання 88 мільйонів: на ремонті столичної адмінбудівлі збагатився екскерівник ДМС Соколюк

Перебуваючи на посаді керівника Державної міграційної служби Максим Соколюк позарився на десятки мільйонів держкоштів. (Фото: Фейсбук Державна міграційна служба України)

Про підозру в заволодінні понад 88 мільйонами гривень держбюджету повідомлено екскерівнику Державної міграційної служби Максиму Соколюку.

 

Як інформує УМ, про це 18 червня повідомили на сайті НАБУ.

 

Імені підозрюваного правоохоронці не називають, утім, джерела у правоохоронних органах кажуть, що підозру отримав ексочільник Державної міграційної служби Максим Соколюк.

 

За даними слідства, у 2015 році міграційна служба отримала від держави будівлю в центрі Києва. Там мав бути її центральний офіс.

 

Бізнесмен, громадянин Росії, який тривалий час перебував у «дружніх» стосунках з представниками ДМС та іншими посадовцями, організував схему розкрадання бюджетних коштів, використовуючи людей у міграційній службі.

 

Як встановили НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура, бізнесмен залучив до своєї схеми ексголову ДМС, його заступника і начальника господарської частини міграційної служби. Ті допомагали укладати договори на проєктні та будівельні роботи в офісі міграційної служби. Вони штучно обмежували участь у конкурсі інших компаній.

 

Злочинна група кілька років заволодівала бюджетними коштами, завищуючи вартість виконаних робіт, оформлюючи «порожні акти» та дублюючи роботи. У результаті реконструкцію будівлі центрального офісу ДМС так і не завершили, компʼютерні комплекси з відповідним програмним забезпеченням існують лише на «папері», а компанії, що займалися реконструкцією, зупинили роботу.

 

Зловмисники своєю схемою завдали бюджету збитків на понад 88 мільйонів гривень.

 

У вересні 2023 року про підозру повідомили колишнім заступнику керівника і начальнику господарської частини ДМС, а також бізнесмену, який є організатором схеми.

 

Крім того, Антимонопольний комітет України дізнався про змову трьох підконтрольних бізнесмену компаній, їх вдалося оштрафувати майже на 3,5 мільйона гривень.

 

Як повідомляла УМ, детективи НАБУ та прокурори САП повідомили колишньому заступнику керівника Офісу президента України Андрію Сирнову про підозру в незаконному збагаченні.