Долучилися до ЗСУ: в Україні звільнили сотні засуджених - WP

09:10, 17.06.2024
Долучилися до ЗСУ: в Україні звільнили сотні засуджених - WP

Засуджені служитимуть лише у штурмових підрозділах,

Понад 2750 засуджених чоловіків в Україні було звільнено для участі в бойових діях.

 

Як інформує УМ, про це пише видання The Washington Post.

 

У коментарі виданню міністр юстиції Денис Малюська заявив, що за його пронозами, щонайменше 4 тисячі засуджених чоловіків зголосяться стати добровольцями під час першого етапу набору. Поки що засуджені служитимуть лише у штурмових підрозділах, що повністю складаються із колишніх ув'язнених.

 

"Мотивація наших ув'язнених сильніша, ніж у звичайних солдатів. Їхнє звільнення – це лише частина мотиву. Вони хочуть захистити свою країну і хочуть перегорнути сторінку", - наголосив міністр.

 

Водночас зазначається, що ті, хто вбив більше однієї людини, вчинив акти сексуального насильства або порушив закони про національну безпеку, не мають права на участь у бойових діях. Будь-який ув'язнений, який бажає воювати, повинен бути фізично здоровим, пройти психологічне обстеження і бути не старшим 57 років, що дозволить йому прослужити щонайменше три роки до досягнення 60-річного віку, який дає право на звільнення.

 

За словами Малюськи, між військовими командирами є конкуренція за добровольців із числа колишніх засуджених.

 

"Існує конкуренція між військовими командирами за наймання засуджени. Є нестача живої сили, тому вони дуже хочуть отримати доступ до в'язниць", - пояснив він.

 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 17 травня підписав закон №11079-1, який дозволяє деяким категоріям увʼязнених мобілізуватися до лав Збройних сил України.

 

Умовно-достроково звільнитись від покарання зможуть лише громадяни, які в минулому були увʼязнені за нетяжкі злочини.

 

Як повідомляла УМ, сотні засуджених  служитимуть у штурмових загонах.