«Торгівля» нареченими: в Україні налагодили нову схему для ухилянтів

21:17, 16.06.2024
«Торгівля» нареченими: в Україні налагодили нову схему для ухилянтів

Аби "відкосити" від мобілізації чоловіки укладають фіктивний шлюб з жінкою, яка має інвалідність.

Нова схема для чоловіків, які бажають ухилитися від мобілізації набирає обертів в Україні, пропонують укласти фіктивний шлюб з жінкою, яка має інвалідність.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в матеріалі ТСН.

 

Зокрема, мова йде про шлюби з жінками, яким вже встановлено група інвалідності. Як відомо, інвалідність дозволяє військовозобов'язаним чоловікам не лише отримати відстрочку від мобілізації, але й надає право виїхати за межі України.

 

Якщо кілька місяців тому за подібні фіктивні шлюби вимагали від 1500 до 3000 доларів, то зараз правоохоронці документують випадки, коли чоловіки готові платити до $10 тисяч. Дані державного реєстру судових рішень свідчать про те, що реальні вироки почали отримувати посередники, які за певний відсоток "зводять" військовозобов'язаних чоловіків з жінками, які мають інвалідність.

 

Наприкінці травня на Волині вирок оголосили посередниці, яка звела чоловіка з жінкою. Пара вже встигла укласти шлюб, а за кілька тижнів намагалася виїхати з України. Чоловіка викрили прикордонники на пункті пропуску "Устилуг Зосін". Посередницю визнали винною у незаконному переправленні осіб за кордон та оштрафували майже на 60 тисяч гривень.

 

Журналісти наголошують, що подібна схема лише набертає обертів у соцмережах. Зокрема, у певній інтернет-спільноті посередниця пропонує військовозобов'язаним чоловікам на вибір п’ятьох дівчат різного віку та з різними групами інвалідності.

 

Ще один судовий вирок оголосили жінці у Львівській області. Слідство довело, що мешканка Полтавщини уклала фіктивний шлюб з військовозобов’язаним, та намагалася йому допомогти перетнути державний кордон. Жінку засудили до трьох років позбавлення волі умовно.

 

Аналогічне покарання отримала жінка на Львівщині, яка має з дитинства другу групу інвалідності. Засуджена за проханням військовозобов'язаного уклала з ним шлюб та сприяла йому у перетині кордону.

 

Як повідомляла УМ, Знешкоджено угруповання: вивозили ухилянтів з України до невизнаного Придністров’я.