Саміт миру: оприлюднено проєкт декларації

11:10, 16.06.2024
Саміт миру: оприлюднено проєкт декларації

Світові лідери приєдналися до українського саміту, щоб перевірити мирний поштовх Києва/

У проєкті підсумкової декларації Саміту миру, розробленому в перший день його роботи містяться такі вимоги, як : усі українські військовополонені мають бути звільнені, а діти, депортовані з України, повернутися додому.

 

Як інформує УМ, проєкт декларації має у своєму розпорядженні агентство Reuters.

 

Документ покладає на Росію відповідальність за війну в Україні, яка спричинила великі людські страждання і руйнування. У проєкті також міститься заклик до Росії поважати територіальну цілісність України, вимога передати Києву контроль над Запорізькою атомною електростанцією та відкрити доступ до портів у Чорному і Азовському морях.

 

Дводенний Саміт миру скликали за ініціативи України, 15 червня він відкрився на швейцарському курорті Бюргеншток.

 

 У Саміті беруть участь представники України, 91 держави та 8 міжнародних організацій. Росію не запрошували, однак у Москві наперед давали зрозуміти, що не зацікавлені в участі. Китай відмовився надіслати свого представника на зустріч.

 

Від США делегацію очолювала віцепрезидентка Камала Гарріс, яка залишила конференцію після першого дня роботи. Вона зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським та оголосила про виділення Вашингтоном $1,5 млрд для України.

 

Як повідомляла УМ, Напередодні Саміту миру Путін хотів підірвати підтримку України країнами Заходу.