Саміт миру: Камала Гаріс анонсувала виділення $1,5 млрд на потреби України

18:48, 15.06.2024
Саміт миру: Камала Гаріс анонсувала виділення $1,5 млрд на потреби України

Камала Гарріс і Володимир Зеленський у Швейцарії. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський зустрівсяіз віцепрезиденткою США Камалою Гарріс на полях Глобального саміту миру у Швейцарії в суботу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента.

 

Пані Гарріс, яка очолює американську делегацію на Саміті, наголосила, що США й надалі захищатимуть демократичні цінності та протистоятимуть диктаторам.

 

«Я тут, у Швейцарії, щоб разом з Україною та лідерами з усього світу продемонструвати підтримку справедливого й тривалого миру для України», – зазначила віцепрезидентка Сполучених Штатів.

 

Камала Гарріс також повідомила, що США виділять понад 1,5 млрд доларів на гуманітарні та енергетичні потреби України.

 

Зокрема, 824 млн доларів – на подолання найнагальніших викликів в енергетиці, включно з ремонтом інфраструктури, 379 млн доларів – на забезпечення їжею, водою, притулком та інші гуманітарні послуги, ще 300 млн – на громадську безпеку, включно з підтримкою всіх правоохоронних органів.

 

 

Тоді як Зеленський подякував президенту США Джозефу Байдену та його команді за підписану в Італії двосторонню безпекову угоду, а також – Конгресу США, обом партіям і палатам, за ухвалення пакета допомоги для нашої країни цьогоріч у квітні.

 

«путін намагається розширити війну та зробити її ще кривавішою. Але разом з Америкою та всіма партнерами ми захищаємо життя наших людей і відкриваємо нові можливості для дипломатії», – зазначив президент України.

 

І додав: «Україна завжди вірила в силу дипломатії. Війна – це не наш вибір, це вибір путіна. На сьогоднішньому Саміті миру ми зробимо все можливе, щоб почати шлях до справжнього миру через дипломатію. Допомога Сполучених Штатів у наближенні миру є справді життєво важливою. Дякую вам».

 

Під час зустрічі обговорили динаміку надходження озброєнь з оголошених пакетів допомоги на поле бою, комплектування бригад, ситуацію на фронті, зокрема на Харківщині, та перебіг виконання домовленостей щодо додаткових систем Patriot.

 

Як повідомляла «УМ», канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що наступний Саміт миру повинен пройти за участі росії, оскільки там буде вирішуватиметься завершення її повномасштабного вторгнення в Україну.

 

Нагадаємо, в саміті миру у Швейцарії беруть участь 92 країни.