Крим втрачає роль військового плацдарму для росіян внаслідок ударів України - ISW

10:35, 14.06.2024
Крим втрачає роль військового плацдарму для росіян внаслідок ударів України - ISW

Росіяни після окупації Криму в 2014 році зробили з півострова суцільну військову базу.

Крим можуть зробити непридатним для ролі плацдарму російських військ подальші удари України по системах російської ППО на півостріві, а також по нещодавно переміщених засобах.

 

Як інформує УМ, про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни ISW.

 

Постійні українські удари по російських військових об’єктах в тимчасово окупованому Криму, схоже, змушують російську армію направити додаткові засоби протиповітряної оборони до Криму, щоб захистити існуючі бази та матеріально-технічну інфраструктуру, а подальші українські удари по таких засобах протиповітряної оборони можуть зробити півострів непридатним для ролі плацдарму для російських військових.

 

Аналітики ISW нагадали про заяви очільника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова про те, що російські війська розмістили в Криму систему протиповітряної оборони С-500 (по суті, модернізовану версію С-300). Цей крок росіяни зробили задля зміцнення "парасольки" ППО над Кримом. Буданов додав, що війська РФ раніше не використовували ЗРК С-500 у бойових діях.

 

Журнал Forbes 12 червня повідомив, що аеродром Бельбек в тимчасово окупованому Криму стає пасткою, що виснажує російську ППО — після декількох успішних ударів України по системах ППО поблизу цього аеродрому. Forbes підрахував, що внаслідок лише нещодавніх ударів ЗСУ могли знищити елементи чотирьох або п’яти батарей С-400, хоча російські військові мають понад 50 батарей С-400.

 

Окрім того, у соцмережі Х з’явилися дані OSINT-аналітиків зі свіжими супутниковими знімками. На них видно, що російські війська розмістили 17 барж біля Керченського мосту, який з'єднує тимчасово окупований Крим з Краснодарським краєм РФ.

 

Російські війська, ймовірно, сподіваються, що баржі захищатимуть міст від ударів морських безпілотників України. Раніше вісім таких барж було встановлено на південному боці мосту з тих же причин.

 

Аналізуючи усі поточні зусилля України, спрямовані на послаблення російської системи ППО в Криму, експерти ISW припускають, що такі заходи можуть мати корисний ефект. Наслідком української кампанії може стати залучення більшої кількості російських засобів ППО в Криму, що знову робить їх вразливими для подальших ударів України.

 

 ISW вже оцінював, що ЗСУ, можливо, проводять організовану кампанію зусиль задля послаблення російської системи ППО, що могло б дозволити Україні більш ефективно використовувати пілотовану авіацію (а саме винищувачів F-16) у довготерміновій перспективі. Захід давно підтримує право України завдавати ударів по російських військових об'єктах в тимчасово окупованому Криму, тож ЗСУ могли б повторити свої успішні удари по військових об'єктах і на території РФ, якби Захід схвалив такі удари в російському тилу, а не лише вздовж кордону, вважають аналітики.

 

Наголосимо, що військовослужбовці ППО ЗС РФ отримали "рекомендацію" розпочати евакуацію сімей з тимчасово окупованого Криму.

 

Як повідомляла УМ, На горі Ай-Петрі вражено ворожу військову базу ППО: командира ліквідовано.