«Справа Львова»: громадянин рф програв апеляцію поновленння у Верховному Суді

19:27, 12.06.2024
«Справа Львова»: громадянин рф програв апеляцію поновленння у Верховному Суді

Суддя з російським паспортом Львов програв апеляцію у справі про його поновленння у Верховному Суді (Фото: Фейсбук Heorhiy Shabaev)

У Києві 12 червня шостий апеляційний адміністративний суд відмовив у поновленні Богдана Львова на посаді судді Верховного Суду.

 

Як інформує УМ, про це 12 червня повідомив журналіст "Радіо Свобода" Георгій Шабаєв у Фейсбуці.

 

"Громадянин Росії Богдан Львов програв апеляцію! Перемога суспільства. Перемога держави!" - написав журналіст.

 

Як повідомляє Фундація DEJURE, колегія суддів за головування Андрія Кучми підтвердила законність звільнення Львова на підставі листа СБУ про наявність у судді громадянства РФ і ухвалила рішення на користь України, а не Росії.

 

Проте Богдан Львов може подати касаційну скаргу на ухвалене рішення, а також він уже звернувся до Європейського суду з прав людини.

 

Нагадаємо, що 15 вересня 2022 року журналісти проєкту "Схеми" оприлюднили інформацію, яка свідчить про наявність у тодішнього голови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдана Львова громадянства Російської Федерації та незадекларованої квартири у Москві (частка 1/2 є власністю дружини).

 

Чоловік наявність російського громадянства заперечив, але СБУ підтвердила оприлюднений журналістами факт.

 

Львову спочатку обмежили доступ до держтаємниці, а згодом відрахували зі штату Верховного Суду.

 

Також НАБУ відкрило провадження за фактом можливого недекларування майна в Росії заступником голови Верховного Суду.

 

7 жовтня 20222 року петиція із закликом перевірити наявність підстав для припинення громадянства Богдана Львова набрала понад 25 тисяч підписів. Президент Зеленський доручив комісії з питань громадянства вивчити питання про позбавлення Львова громадянства України.

 

У грудні 2023 року стало відомо, що Міграційна служба більше не розглядає позбавлення екссудді Львова громадянства України.

 

 У січні 2024 року суд поновив на посаді голову Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду Богдана Львова та постановив виплатити йому зарплату за час вимушеного прогулу.

 

Як повідомляла УМ, Богдан Львов повертається в крісло судді: Верховний суд оскаржуватиме.