США передадуть Україні польську систему Patriot

09:15, 12.06.2024
США передадуть Україні польську систему Patriot

Президент України Володимир Зеленський біля батареї ракет Patriot у Німеччині у вівторок. 11 червня. (Фото: Associated Press)

Розміщення ще однієї системи ППО Patriot в Україні схвалено президентом США Джо Байденом. Таке рішення президент ухвалив минулого тижня після зустрічей на високому рівні та внутрішніх дебатів про те, як допомогти Києву посилити протиповітряну оборону.

 

Як інформує УМ, про це пише The New York Times з посиланням на високопосадовців адміністрації Байдена та військових.

 

Нова система Patriot потрапить в Україну з Польщі, де вона захищала ротаційні сили американських військ, які повертатимуться до Сполучених Штатів.

 

Систему ППО можуть розгорнути на передовій у найближчі кілька днів, однак це залежить від того, чи потребує вона обслуговування або модифікації.

 

Пентагон вирішив не переміщувати жодні батареї Patriot зі Сполучених Штатів, посилаючись на їхню дефіцитність та важливість для власного захисту. Водночас у Вашингтоні сподіваються, що європейські країни активніше ділитимуться своїми Patriot з Україною. Наразі Німеччина та Нідерланди готуються надати Україні ще по одній системі Patriot.

 

Patriot вважається однією з найкращих систем ППО, але й однією з найдефіцитніших. За словами представника Міноборони США, американська армія розгорнула всього 14 Patriot у Сполучених Штатах та по всьому світу.

 

З початку повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року країни Заходу надали Україні різні системи ППО, усі ракети можуть збивати лише американські ЗРК Patriot, яких в українських військових лише три. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба неодноразово закликав іноземних партнерів передати Україні 5—7 систем Patriot і називав цю кількість мінімально необхідною. Для повного захисту неба над Україною потрібно 25 систем Patriot.

 

Як повідомляла УМ, Німеччина передасть Україні Patriot, IRIS-T і Gepard.