Русифікація викрадених українських дітей: РПЦ причетна до знищення ідентичності

11:54, 05.06.2024
Русифікація викрадених українських дітей: РПЦ причетна до знищення ідентичності

рф намагається зроби манкуртів з викрадених українських дітей і в цьому їй активно допомагає російська православна церква.

Активну участь у русифікації українських дітей, яких незаконно депортували до росії, аби знищити їхню національну ідентичність, бере підтримувана Кремлем – російська православна церква (РПЦ),

 

Як інформує УМ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

 

Аналітики у своєму звіті посилаються на спільне розслідування російського опозиційного студентського журналу DOXA та ресурсу з відкритим вихідним кодом Kidmapping, що висвітлює роль РПЦ у русифікації українських дітей, яких російська влада депортувала до Росії.

 

 

Видання DOXA з’ясувало, що з перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році чиновники РФ депортували українських дітей з дитячих будинків та інтернатів в окупованій Донецькій області до Ростовської області Росії, де їх відвідав митрополит Ростовський і Новочеркаський Меркурій (Ігор Іванов). Він розповідав їм про РПЦ і, схоже, спонукав їх подумати про хрещення в РПЦ.

 

Священнослужителі РПЦ також закликали депортованих українських дітей до хрещення в РПЦ і, як повідомляється, заохочували їх вступати до різних «військово-патріотичних» молодіжних організацій в Росії.

 

DOXA та Kidmapping також виявили, що депортовані діти з тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей перебували у притулках РПЦ у Воронезькій області, де священнослужителі РПЦ та пов'язані з нею чиновники проводять «військово-патріотичні» заходи для депортованих дітей, щоб заохотити проросійські настрої та відрізати дітей від їхньої української ідентичності.

 

Раніше ISW вже оцінював, що РПЦ відіграє важливу роль у реалізації кремлівського плану окупації України. Це поширюється і на зусилля Росії з русифікації депортованих українських дітей, які проживають у Росії.

 

Як зазначається, призначена Кремлем уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова, проти якої Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт через її роль у сприянні депортації українських дітей, зокрема, одружена зі священиком РПЦ. Львова-Бєлова та її чоловік самі усиновили депортовану українську дитину з Маріуполя, що підкреслює особисту участь РПЦ та інших кремлівських чиновників у депортації українських дітей, пишуть аналітики.

 

«ISW продовжує вважати, що депортація українських дітей з наміром знищити їхню українську ідентичність за допомогою таких русифікаційних проєктів є порушенням Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, яка забороняє "насильницьку передачу дітей однієї групи іншій групі", оскільки це є актом геноциду», - йдеться у звіті.

 

Додамо, що журналісти The New York Times з’ясували: росія на початку повномасштабного вторгнення викрала з Херсонського будинку дитини 46 українських дітей.

 

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували 19 546 дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно – коли батько, опікун чи свідок депортації дитини повідомив про неї Національному інформаційному бюро України. Повернути в Україну поки що вдалося понад 380 дітей.

 

17 березня 2023 року Палата попереднього провадження МКС видала ордери на арешт президента рф путіна та уповноваженої з прав дитини Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнних злочинах - депортації та незаконному переміщенні населення, зокрема дітей, з окупованої території України.

 

Як повідомляла УМ, Херсонський дитбудинок є типовим прикладом у схемі викрадення дітей до росії.