США попередили Китай про санкції через підтримку агресії росії

11:24, 30.05.2024
США попередили Китай про санкції через підтримку агресії росії

Китаю доведеться визначитися: чи варто підтримувати московію у війні проти України. (Фото з відкритих джерел)

Офіційний Вашингтон звинуватив Пекін у підтримці війни росії проти України та попередив ще у середу, 28 травня, що на Китай можуть накласти подальші санкції з боку США та інших країн НАТО.

 

Як інформує Україна молода, по це заявив заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл під час візиту до Брюсселя, передає Reuters 30 травня.

 

На думку Кемпбелла, зараз існує нагальна потреба в тому, щоб країни Європи й НАТО "надіслали Китаю колективне повідомлення про занепокоєність його діями, які, на нашу думку, дестабілізують ситуацію в самому серці Європи".

 

Заступник Блінкена зазначив, що підтримка Китаю допомагає рф відновлювати елементи її озброєння, включаючи далекобійні ракети, артилерію, безпілотники, а також здатність відстежувати пересування на полі бою.

 

«Те, що ми бачимо з боку Китаю в росії, не є одноразовим випадком або парою фірм-ізгоїв, які беруть участь у підтримці росії. Це постійні, всеосяжні зусилля, які підтримуються керівництвом Китаю і спрямовані на те, щоб надати росії всіляку підтримку за лаштунками», - заявив пан Кемпбелл.

 

Він наголосив, що дії Китаю створили потенціал для росії не лише на полі бою в Україні, але й дозволили "кинути стратегічний виклик іншим країнам Європи".

 

Водночас, як пише Reuters, Кемпбелл відмовився уточнювати, якими можуть бути подальші кроки США.

 

"Я думаю, що нам потрібно буде надіслати чіткий, недвозначний сигнал Пекіну про те, що такі кроки, які робить Китай, небезпечні для довгострокової стабільності в Європі", - додав він.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно лідер Китаю Сі Цзіньпін та правитель рф путін у Пекіні говорили про так звану «українську кризу».