Естонія розриває угоди оренди храмів з московським попівством

11:20, 29.05.2024
Естонія розриває угоди оренди храмів з московським попівством

Собор Олександра Невського у старому Таллінні. (err.ee)

Естонська православна церква ЕПЦ (МП) має звільнити приміщення в центрі Таллінна, де розташована канцелярія церкви, вже наприкінці липня.

 

Відтак, держава припиняє надавати в оренду московському попівству церковні будівлі в столиці.

 

Як інформує Україна молода, про це пише естонський мовник ERR.

 

«17 квітня управа району Кесклінн повідомила Естонську православну церкву Московського патріархату про розірвання договору оренди приміщень на вулиці Пікк, 64/1-4. Приміщення мають бути звільнені до 21 липня 2024 року», - йдеться в повідомленні.

 

За вказаною адресою на вулиці Пікк у Старому Таллінні розташована канцелярія ЕПЦ МП. Церква отримала приміщення у безстрокову оренду від управи Кесклінна на підставі розпорядження Талліннської міської управи від 2005 року. Орендована площа становить 270,3 м2 і коштує церкві 819,48 євро на місяць.

 

Крім будівлі на вулиці Пікк, в 2001 році Таллінн здав в оренду ЕПЦ МП будівлю Невського собору (найбільший талліннський православний храм на узвишші старого міста).

 

Також у 2006 році був підписаний договір строком на 99 років про безкоштовне право на забудову з ЕПЦ МП на ділянці за адресою бульвар Лоопеалсе, 8 (західна частина Таллінна). Там був зведений храм ЕПЦ МП.

 

Також зазначається, що естонська держава здає в оренду ЕПЦ МП три церковні будівлі та один парафіяльний будинок у Таллінні.

 

Як повідомляла «УМ», у квітні міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс запропонував визнати Московський патріархат терористичною організацією та заборонити його діяльність в країні.