Столтенберг визнав затримки із обіцяною Україні зброєю НАТО

15:36, 27.05.2024
Столтенберг визнав затримки із обіцяною Україні зброєю НАТО

Столтенберг під час виступу на Парламентській асамблеї НАТО в Болгарії. (nato.int)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг констатує, що проблеми на фронті в Україні обумовлені тим, що союзники не надали їй всієї обіцяної допомоги.

 

Як інформує Україна молода, про це Столтенберг сказав під час виступу на Парламентській асамблеї НАТО в Болгарії, передає сайт Альянсу в понеділок.

 

За його словами, українці за військової підтримки союзників НАТО звільнили 50% своєї території. Києву вдалося потопити багато російських кораблів у Чорному морі, відкрити коридор для експорту зерна та інших товарів, а також завдати тяжких втрат російським військам вторгнення.

 

"Це хороші новини. Проблема у тому, що за останні місяці ми не поставили Україні те, що обіцяли", - сказав генсек.

 

Як зазначив Столтенберг, США витратили шість місяців на погодження нового пакету допомоги, а європейські союзники, які обіцяли мільйон набоїв, так і не поставили Україні нічого схожого на таку кількість набоїв.

 

І додав, що вже у квітні міністри оборони країн НАТО зустрілися з президентом Володимиром Зеленським, який попросив збільшити постачання систем ППО, але союзники знову не виконали обіцяного щодо ППО.

 

«І, звичайно ж, ці прогалини, ці затримки у військовій підтримці мали наслідки на місцях. Це не академічна теоретична річ. Той факт, що вони не отримують боєприпасів, вони не отримують протиповітряної оборони, вони не отримують обіцяних поставок, дуже ускладнив українцям захист своєї землі.

 

Перевага в озброєнні, нездатність збити російські ракети, що наближаються, перевага в озброєнні на полі бою - звичайно, це має наслідки», - сказав генсек Альянсу.

 

На його дмку, це також є причиною того, що ситуація зараз на полі бою складна.

 

"Ми бачимо наслідки авіаударів, ракетних ударів та решти, що ми бачимо в Україні. І це також причина того, чому союзникам необхідно терміново активізувати свої дії", - додав він.

 

Як повідомляла "УМ", прем’єр Угорщини Віктор Орбан анонсував роботу свого уряду над питанням  «перевизначення» статусу членства країни в НАТО.
 
Це потрібно офіційному Будапешту для того, щоб відмовитися від поглибленої  підтримки України в рамках політики Альянсу.