Азіати в пріоритеті: українських біженців у Німеччині виселяють з квартир

11:44, 26.05.2024
Азіати в пріоритеті: українських біженців у Німеччині виселяють з квартир

Українці повинні розчистити квартири для шукачів притулку. (Фото: picture alliance/dpa/dpa-Zentralbild TEILEN TWITTERN)

У Німеччині відмовляють у житлі українцям, які перебувають під захистом цієї держави через війну,. Понад 1 700 людей у Саксонії отримали листи з вимогою виселитись з квартир, які надала місцева влада, до липня. Причина – у ці помешкання хочуть заселити біженців з Туреччини, Сирії, Афганістану.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання Bild.

 

Місцева влада пояснює, що люди з цих країн мають статус біженців, тоді як громадяни України – ні. Українці в Німеччині отримали лише захист, їм надають соціальну допомогу. А тому мусять шукати собі інше житло й оплачувати його.

 

Чиновники кажуть, що шукатимуть індивідуальні рішення, якщо українці не знайдуть до липня, де їм жити. Тих, хто відмовлятиметься переселятися, на вулицю не викинуть, а розмістять у притулку в спортзалі. Влада хоче вивільнити 650 квартир в Ауе, Чопау та Марієнбергу, в яких зараз живуть українські сім’ї – всього приблизно 1 700 людей, здебільшого жінки й діти.

 

Видання зазначає, що зараз місця для біженців завантажені на 90%, а закон – на боці тих, хто має такий статус. У квартири для біженців з початку війни селили людей з України, які не вважаються біженцями, а отримують допомогу як малозабезпечені німці. Тому вони мають подбати про житло самостійно.

 

Також Bild пише, що у районі Рудні Гори є житловий кооператив, який будували ще за часів НДР. У ньому вільні 20% квартир. Перші запити на це житло від українців уже надійшли. Але жити в цих квартирах поки що неможливо – вони потребують капітального ремонту, а це займе кілька місяців.

 

Цьогоріч на українців у Німеччині очікує низка суттєвих змін, умови перебування і підтримки громадян України зміняться. Насамперед це торкнеться виплат і можливостей для працевлаштування. Українці, які проживають у Німеччині, мають змогу залишитися у країні. Але потрібен дійсний контракт на роботу, який триває не менше шести місяців.

 

Проблема у тому, що з роботою у Німеччині не все так просто. Поки що більшість українських біженців залишаються без праці, і не лише тому, що виплати від соціальної служби є достатніми для життя. Потрібен час, щоб вивчити німецьку мову, до того ж перевага на ту чи іншу вакансію часто надається громадянам ЄС, а українцям залишається малокваліфікована праця. 

 

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Баварії Йоахім Геррман закликав скасувати соціальну допомогу для кількох тисяч українських військовозобов’язаних чоловіків.

 

Як повідомляла УМ, Безпекова співпраця: Україна й Німеччина підписали важливу угоду.