У Німеччині запроваджують українську мову як другу іноземну

21:50, 24.05.2024
У Німеччині запроваджують українську мову як другу іноземну

Одна з федеральних земель Німеччини запроваджує вивчення української мови у школах

У Німеччині федеральна земля Гессен запроваджує українську мову як другу іноземну в школах, аби дітям з України було простіше складати випускні іспити.

 

Як інформує УМ, про це повідомило 24 травня видання n-tv.

 

Як стверджують у виданні, українським дітям, аби мати змогу скласти випускні іспити Abitur, доводиться вивчати не лише німецьку, а й англійську та іншу іноземну мову.

 

Відтепер Гессен стане першою федеральною землею, яка спростить цю процедуру для біженців з України та запроваджує вивчення української мови як другої іноземної у школах.

 

Попри те, що в школах інших федеральних земель також існують окремі мовні програми з вивчення української мови, вона не є обов'язковою другою іноземною мовою.

 

За словами міністра культури Гессену Арміна Шварца, запровадження української мови у німецьких школах є "чітким знаком солідарності" з Україною. Водночас міністр закордонних справ Манфред Пенц зазначив, що це є внеском у збереження української ідентичності та культури.

 

"Тому, що ми не хочемо викорчовувати українських біженців, ми не хочемо відрізати їх від їхньої батьківщини, а навпаки, будуємо міст для їхнього повернення в Україну", - підкреслив Пенц.

 

За даними міністерства культури Гессена, наразі тут проживає близько 20 тисяч учнів та понад 300 вчителів, які втекли з України.

 

12 травня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що українці з посвідкою на проживання та роботою зможуть залишатися в Німеччині, попри прагнення керівництва України повернути громадян для участі у війні проти Росії.

 

Як повідомляла УМ, в Німеччині дозволено перебування біженців без чинного паспорта.