«Київські музичні прем’єри-2024»: на 13 концертів вхід вільний

19:41, 24.05.2024
«Київські музичні прем’єри-2024»: на 13 концертів вхід вільний

Виступить Академічна хорова капела Українського радіо під орудою диригентки Юлії Ткач.

Цьогорічний Міжнародний фестиваль Київської організації Національної спілки композиторів України «Київські музичні прем’єри» проходитиме з 25 травня до 1 червня під гаслом «Україна – простір Свободи!»

 

«Київ – серце України, місто духу й краси, – підкреслює художній керівник фестивалю, відомий піаніст і композитор Олег Безбородько. – В умовах війни за свободу України київські композитори продовжують творити музику, причому саме українську, – мистецтво духу, краси й свободи».

 

Мабуть, здавалося б, парадоксальний факт феноменального зростання відвідуваності столичних театрів і концертних залів у сучасних вельми непростих ситуаціях виття сирен при повітряних тривогах, постійного нервового напруження мешканців і гостей міста від очікування новин з фронту тощо заслуговує на окреме дослідження. Зараз ми не заглиблюватимемося в такі проблеми. Однак, слід погодитися, що це – теж своєрідне свідчення незламності й прагнення миру та волі в наших громадян.

 

Не випадково також проведення фестивалю збігається зі святом Дня Києва. Воно традиційно відзначається в останню неділю травня, і кияни не відмовилися від нього, попри всі складнощі теперішнього часу. Тож «Київські музичні прем’єри» органічно вписуються у загальну картину культурного життя навіть у період дії воєнного стану.

 

Фестиваль 2024 року – дещо компактніший, але не менш цікавий за попередні. Він формувався не тільки за принципом відбору поданих авторами для виконання різноманітних композицій, як було зазвичай, а й містить ексклюзивні камерні концерти відомих українських колективів і солістів, із включенням опусів, спеціально створених за їхнім замовленням.

 

Учасниками такого експерименту стали: «Kyiv Piano Duo» (Олександра Зайцева – Дмитро Таванець); контрабасист Назарій Стець; творча майстерня Лесі Гришко; дует саксофоніста Романа Фотуйми та піаністки Дар'ї Шутко. До них доєднався славетний Київський квартет саксофоністів, новітньому репертуару якого ніколи не бракує авторів.

 

Отже, фестиваль складається із 13-ти концертів (нехай кількість не лякає, основне – їхня якість!). Серед них два оркестрових (симфонічний і камерний), три хорових і вісім камерних імпрез. Буде виконано загалом понад 110 творів, близько 70-ти композиторів, 65 із яких українці та п’ятеро зарубіжних авторів.

 

На музиці закордонних учасників зупинімося трохи детальніше, бо це – своєрідний і необхідний фактор підтримання міжнародного статусу фестивалю, що є важливим для нас, однак у теперішній небезпечний воєнний час не таким уже й легко досяжним зі зрозумілих причин. Троє з композиторів – Андре Вайнен (Бельгія), Арвідас Мальцис (Литва) і Кшиштоф Морачевський (Польща) матимуть на фестивалі прем’єрні виконання, і ми їм вдячні за довіру.

 

Їхні колеги Андрес Мартін (Аргентина) і Ромуальд Твардовський (Польща) – всесвітньо відомі й широко виконувані представники професії. Перший є також знаним контрабасистом, тому його твори не могли опинитися поза увагою українського музиканта Назарія Стеця. А другий, – до слова, великий друг України, – нещодавно, на жаль, залишив цей світ.

 

Свої прем’єри представлять на фестивалі також наші живі класики Євген Станкович, Жанна Колодуб, Леся Дичко, Геннадій Сасько, Володимир Зубицький. Звучатимуть і першовиконання творів Віталія Губаренка, Олексія Скрипника, Івана Тараненка, Олега Безбородька, Богдана Кривопуста й багатьох інших знаних українських композиторів.

 

Виконавці – провідні українські колективи: Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України, Національний ансамбль солістів «Київська камерата», Академічна хорова капела Українського радіо імені Платона Майбороди, Тріо бандуристок Українського радіо, що відзначатиме 20-річчя, та інші.

 

Окремо виділимо у програмі багаторічний проєкт, який традиційно присутній у рамках фестивалю, «Українські композитори – дітям». Цього разу він проходитиме у формі концерту лауреатів однойменного Одинадцятого конкурсу Жанни Колодуб, котрий курують Жанна та Оксана Колодуби.

 

«Київські музичні прем’єри» проходитимуть у залах Національної музичної академії України, Національної академії мистецтв України, Національної спілки композиторів України та Колонному залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії України.

 

Тож запрошуємо на фестиваль! Ви гарантовано отримаєте незабутні враження, відчуєте яскраві емоції та почуєте насправді епохальні твори!

Вхід на всі заходи фестивалю вільний.

 

Ольга ГОЛИНСЬКА