Винуваті Starlink: друге вторгнення рф на Харківшину застало зненацька

00:33, 18.05.2024
Винуваті Starlink: друге вторгнення рф на Харківшину застало зненацька

На початку наступу росіян на Харківщину в ЗСУ вийшли з ладу супутники Starlink.

Термінали звʼязку Starlink, якими користуються українські військові, перестали працювати на початку російського наступу на Харківщину. Це сталося через російські засоби радіоелектронної боротьби.

 

Як інформує УМ, про це повідомила The Washington Post.

 

Зранку 10 травня у 125 бригади Територіальної оборони, що стояла на кордоні росії з Харківщиною, перервався звʼязок із розвідувальними дронами — з їхньою допомогою бригада відстежувала нарощення російських сил на кордоні. За словами командира українського підрозділу з позивним «Артист», коли дрони перестали працювати, військові відчули себе «повністю засліпленими».

 

«У певний момент ми залишилися повністю сліпими… Це була найбільша проблема, ми не бачили, як вони рухаються, ми працювали тільки по радіо або через телефони, де вони ще працювали», — сказав військовий.

 

Нагадаємо, що вранці 10 травня росія розпочала новий наступ у Харківській області, повідомив президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що Сили оборони знали про плани окупантів у регіоні та готували відсіч. Пізніше в Генштабі ЗСУ повідомили, що окупанти «вклинилися в оборону». Оперативна обстановка залишається складною і динамічно змінюється.

 

Вранці 16 травня Генштаб ЗСУ повідомив, що Сили оборони України призупинили просування російських окупантів на Харківщині та зірвали їхні плани закріпитись у Вовчанську. Бої тривають у межах міської забудови на півночі Вовчанська.

 

У північній частині міста Вовчанськ на Харківщині, де тривають активні бойові дії, російські окупанти беруть цивільних мешканців у полон. Відомо про перші розстріли.

 

Як повідомляла УМ, на півночі Харківщини ворог вперся в першу лінію оборони.