Дав задню: президент Бразилії не братиме участі в українському мирному саміті

13:19, 17.05.2024
Дав задню: президент Бразилії не братиме участі в українському мирному саміті

Лула вирішує не з'являтися на саміті миру по Україні.

На Глобальний саміт миру, який має відбутися 15—16 червня у Швейцарії передумав не їхати президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва.

 

Як інформує УМ, про це пише CNN Brasil з посиланням на джерела.

 

Швейцарський уряд запросив Лулу під час особистої зустрічі канцлера країни Ігнасіо Кассіса і міністра закордонних справ Бразилії Мауро Вієйри 30 квітня.

 

Президент України Володимир Зеленський також запросив Лулу взяти участь у саміті.

 

Джерело, близьке до міністра Вієйри, повідомило CNN, що канцлер Кассіс дуже наполягав на присутності бразильського президента на зустрічі, визнаючи важливість не лише Бразилії, але і її вплив серед країн, що розвиваються.

 

За даними бразильських дипломатичних джерел, Лула і Вієйра зустрілися цього тижня і вирішили, що президент не очолюватиме делегацію країну на саміті. Однак ще не вирішено, хто виконуватиме цю роль.

 

На думку Лули та МЗС Бразилії, бразильському лідеру «немає сенсу брати участь у саміті, в якому не беруть участі дві сторони, що перебувають у конфлікті».

 

Бразильська дипломатія завжди наполягала на необхідності мирних переговорів, але не бачить сенсу в зустрічі без участі росіян.

 

Нагадаємо, що на саміт Швейцарія запросила понад 160 делегацій з усього світу, йдеться в повідомленні МЗС. Швейцарія вважає, що різні погляди на шлях до миру в Україні є життєво важливими, тож участь широкого кола держав та їхній внесок у дискусію матиме вирішальне значення для досягнення цих цілей.

 

В Офісі президента додали, що саміт присвятять розробці рамок, щоб стимулювати майбутній мирний процес.

 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що немає сенсу запрошувати росію на Саміт миру у Швейцарії, оскільки не можна гарантувати, що вона діятиме добросовісно. В уряді Швейцарії заявили, що «на даному етапі» росію не планують запрошувати, однак участь рф вважають обовʼязковою для досягнення миру.

 

В Офісі президента зазначали, що саміт миру виробить спільну переговорну позицію, яку передадуть росії.

 

Як повідомляла УМ, «Формула миру» Зеленського: чи варто Києву розраховувати на Глобальний Південь.