Євробонди: реструктуризація неминуча

15.05.2024
Як відомо, з початком широкомасштабної агресії росії Україна за згодою партнерів перестала платити за своїми боргами — і за відсотками, і за кредитами. Але якщо офіційні кредитори з «Великої сімки» відстрочили боргові виплати для України до 2027 року, то стосовно євробондів, які становлять приблизно п’яту частину валютних запозичень (19,7 млрд дол.), відтермінування закінчується в серпні 2024 року. 
 
В останній місяць літа настане термін сплати 4 млрд дол. накопичених платежів. Величезна сума для країни: і Україна, і її кредитори розуміють, що в умовах дефіциту державного бюджету та воєнних дій повернути цей борг вчасно немає можливості. Рестуруктуризація дасть нашій країні змогу зекономити 15 млрд дол., і в цьому — запорука стабільного (відносно) курсу гривня/долар. 
 
Однак на Великдень розлетілася гаряча новина з посиланням на анонімні джерела WSJ, що власники українських євробондів хочуть, аби Україна поновила обслуговування відповідних зобов’язань з наступного року (та хоча б по 0,5 млрд дол. процентних платежів щорічно). Інформація з’явилася на тлі перемовин, що вже фактично тривають, тож у медіа полетіли меседжі на кшалт «чи загрожує Україні дефолт?», бо грошей у бюджеті катма. 
 
Насправді це досить типова ситуація, коли «витік інформації» застосовується як інструмент ринкового тиску, але кредиторам не потрібен дефолт України. Кредитори — група BlackRock BLK та Pimco (одні з найбільших інвестиційних компаній у США), які нещодавно сформували комітет та найняли юристів з Weil Gotshal & Manges та банкірів з PJT Partners для ведення переговорів, налаштовані конструктивно: реструктуризації — бути, питання, в якому варіанті. 
 
Вирішальну роль у перемовинах відіграватимуть держателі пакетів від 0,5 млрд дол. Це великі страхові та пенсійні фонди, у яких трильйони доларів на балансі, та українські євробонди там становлять менш ніж 1%. У таких корпораціях відтермінування платежів, тобто реструктуризація українських євробондів, не впливає на бізнес.
 
Процес, звісно, складний: до нього з обох боків залучають фінансових та юридичних радників, які працюють на умовах нерозголошення інформації (non-disclosureagreement, NDA). 
 
Перемовини не будуть, як зауважив депутат Данило Гетманцев, легкою прогулянкою: згоду на реструктуризацію мають надати загалом не менш ніж 2/3 власників єврооблігацій (не менше 50% за кожним випуском), а у замітці WSJ ішлося про інвесторів, які контролюють 20% боргу.
 
З 2022 року Канада, Велика Британія, Японія та ЄС надавали Україні кредити вартістю від 0 до 1,5% річних. Це умови, значно кращі за ринкові. Для порівняння: для невоюючого Пакистану, наприклад, вартість таких самих кредитів становить 11%. Також позики, отримані Україною за останні 2 роки, відрізняються за термінами: якщо до 2022 року ми мали борги, відтерміновані на 15 років, то зараз — до 30 років від Японії, до 35 років від ЄС. Тільки вартість кредитів МВФ значно вища — близько 7%, і її обраховують за спеціальною формулою середньозваженого кошика валют.
 
Проте в МВФ є й інша функція: частиною його програми є умова боргової угоди України із зовнішніми кредиторами. МВФ гне свою лінію: за його програмою, в 2024-му — І кварталі 2027 рр. Україна має зекономити на виплатах за зовнішнім держборгом 11,8 млрд дол., у тому числі 4,6 млрд дол. — у 2024 році. Тож МВФ вже надав свою експертизу для проведення перемовин і дав свою відмашку: цим хлопцям можете не платити, але все повинно бути «за згодою». Перемовини з кредиторами — це приниципова позиція не тільки МВФ, а й інших донорів.
 
«Підкреслюю, пробачати боргів не будуть, — стверджував Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу Concorde Capital 9 травня на вебінарі «Коли і як будемо віддавати державні борги?». — Згодом, але у відносно далекій перспективі, ми можемо розраховувати на списання, та зараз я впевнений майже стовідсотково, що ми домовимось і відбудеться повноцінна реструктуризація терміном до квітня 2027 року».
 
Окремо — питання перемовин щодо використання російських активів (прибутків від них) як часткового джерела погашення витрат на обслуговування зовнішнього держборгу в майбутньому.
 
Наразі на рахунках країн-партнерів України заморожено близько $300 млрд російських активів. Міжнародний депозитарій Euroclear за підсумками першого кварталу 2024 року отримав 1,566 млрд євро у вигляді процентних доходів від інвестування заблокованих російських активів, що перебувають під санкціями.
 
«Обмін українських зобов’язань за виплатами на конфісковані російські активи може бути дуже привабливим фінансовим інструментом, який, безумовно, треба ще створити» — вважає пан Паращій.