США заборонили імпорт урану з росії

10:48, 14.05.2024
США заборонили імпорт урану з росії

рф була найбільшим іноземним постачальником урану. (Фото з відкритих джерел)

«Закон про заборону імпорту російського урану», який забороняє імпорт неопроміненого низькозбагаченого урану, виробленого в росії або російською компанією підписав Президент Сполучених Штатів Джо Байден.

 

Як інформує УМ, про це йдеться на сайті Білого дому США.

 

Після цього радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван оприлюднив заяву, у якій заявив, що цей закон спочатку зменшить, а потім нівелює залежність Штатів від росії в цивільній ядерній енергетиці.

 

«Цей новий закон відновлює лідерство Америки в ядерному секторі. Це допоможе зберегти наш енергетичний сектор для майбутніх поколінь. І, спираючись на безпрецедентні $2,72 мільярда федерального фінансування, які Конгрес нещодавно виділив на прохання президента, це запустить нові потужності зі збагачення в США і надішле чітке повідомлення промисловості про те, що ми прагнемо довгострокового зростання нашого ядерного сектора», — заявив радник.

 

Закон про заборону імпорту російського урану набуде чинності через 90 днів після підписання і діятиме до 2040 року. Деякі відступи від нього допускаються до січня 2028 року. Якщо не буде інших джерел постачання, Міненерго США зможе видавати дозволи на імпорт збагаченого урану з росії.

 

Росія постачала майже 25% збагаченого урану, який США використовували як паливо для флоту з понад 90 комерційними реакторами. Це робило рф найбільшим іноземним постачальником. Такі продажі приносять Москві близько мільярда доларів на рік, але заміна цих поставок може стати проблемою, є ризик підвищення цін на збагачений уран приблизно на 20%.

 

Раніше Bloomberg зазначав, що росія може відповісти односторонньою забороною на експорт, якщо США заборонять імпорт.

 

Як повідомляла УМ, до Канади відправлено першу партію видобутого в Україні урану.