Суд Вінниці арештував підозрюваних у вбивстві поліцейського на два місяці

17:51, 22.04.2024
Суд Вінниці арештував підозрюваних у вбивстві поліцейського на два місяці

52-річний Валерій Василаке в суді. (Фото: Сспільне Вінниця)

Вінницький міський суд обрав запобіжний захід двом підозрюваним в збройному  нападі на поліцейських під час засідання у понеділок.

 

Зокрема, 52-річному Валерію Василаке та його сину 26-річному Віталію Василаке — обрано запобіжний захід: тримання під вартою на два місяці без права внесення застави.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив кореспондент «Суспільне Вінниця» з зали суду.

 

Зазначається, що справи чоловіків розглядали окремо. Прокурор Богдан Луценко клопотав про такий запобіжний захід: тримання під вартою без права внесення застави.

 

Суддя Костянтин Гуменюк, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що є достатні підстави вважати, що підозрювані можуть вчинити нові злочини, вплинути на свідків, перешкодити ходу розслідування та втекти з країни.

 

Тому суд постановив обрати чоловікові запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів.

 

У залі суду підозрюваний Валерій Василаке заявив, що у поліцейського стріляв його син.

 

"Вистрілив син. Він подумав, що поліцейський мене застрелив", – заявив він.

 

За його словами, зброю, яка була в автомобілі, вкрав син. Продавати її не планували. Також він підтвердив, що планував разом із сином залишити територію України та виїхати до Молдови з Одещини.

 

Захищав інтереси підозрюваного у суді адвокат Дмитро Яковенко. Апеляцію не подаватиме.

 

Згодом суд розглянув питання щодо іншого 26-річного підозрюваного — капітана ЗСУ Віталія Василаке.

 

 

У залі суду той розповів, що він бив поліцейського, бо думав, що той тільки один в машині. Коли вдарив, вийшов інший правоохоронець і відкрив вогонь у батька. Тоді Віталій сховався за машиною і звідти почав стріляти. У машині, за його словами, було 20 гранат: по 10 у двох ящиках. Він хотів закопати їх вдома у Чорномині, куди і їхали.

 

Суддя Руслан Каленяк обрав запобіжний захід другому підозрюваному — теж тримання під вартою без внесення застави, повідомили в Офісі генпрокурора.

 

Адвокатка Віталія — Ірина Порохненко сказала, що апеляцію не подаватиме.

 

За статтями 348 (Посягання на життя працівника правоохоронного органу) та 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України чоловікам загрожує довічне позбавлення волі.

 

Як повідомляла «УМ», військовослужбовці, яких затримали на Одещині за підозрою в розстрілі поліцейських на Вінничині, планували втечу з України.

 

За вбивство 20-річного поліцейського Максима Зарецького (інший поліцейський отримав важкі поранення) обом затриманим загрожує довічне ув'язнення.