Данія передасть Україні винищувачі F-16 влітку – Посол Міккельсен

23:56, 21.04.2024
Данія передасть Україні винищувачі F-16 влітку – Посол Міккельсен

(Фото Офісу президента)

Посол Данії в Україні Олє Егберг Міккельсен закликає українську владу «не хвилюватися» щодо обіцяних поставок винищувачів F-16.

 

За його словами, літаки передадуть Києву влітку, як і домовлялися лідери двох країн.

 

Як інформує Україна молода, про це посол заявив в ефірі національного телемарафону, передає «Ліга».

 

«Літаки для України точно будуть. Це весь наш парк F-16, який зараз виводиться з експлуатації», – сказав дипломат, не назвавши точної кількості літаків.

 

Посол пояснив, що Данія зараз розформовує свій парк, адже невдовзі отримає нове покоління літаків – F-35.

 

"Частина буде доставлена до Аргентини. Нема чого хвилюватись. F-16 будуть доставлені, як і обіцяли", – заспокоїв він.

 

Відповідаючи на уточнююче запитання щодо термінів постачання літаків до України, Міккельсен сказав, що це "точно буде влітку".

 

 

Нагадаємо, 22 лютого 2024 року міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен заявив, що визначити чіткий графік передання винищувачів F-16 складно, але вони мають прибути влітку.

 

Згодом і прем'єрка країни Метте Фредеріксен заявила, що винищувачі F-16, які має передати Данія, з’являться в українському небі до літа 2024 року.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні, у складі міжнародної делегації посол Олє Егберг Міккельсен на власні очі побачив зруйновані багатоповерхівки на Північній Салтівці у Харкові.

 

Тоді як президент Зеленський звернувся до західних партнерів щодо затримок із наданням зброї: «Петріоти» потрібні зараз у руках українців. Сучасні винищувачі потрібні в українському небі. Російські ракети та іранські "шахеди" повинні програти, щоб ніколи й ніде руїни не виграли у життя».