Язик мій - ворог мій: владі не варто вихвалятися спецопераціями до кінця війни

15:54, 05.04.2024
Язик мій - ворог мій: владі не варто вихвалятися спецопераціями до кінця війни

Глава ОП Єрмак та голова СБУ Малюк. (Фото з відкритих джерел)

Моє покоління добре пам’ятає плакати «Не болтай!»,  «Болтун — находка для для врага!» та інші на цю тематику, які збереглися з часів Другої світової війни і продовжували висіти довгий час на прохідних і в цехах заводів, клубах, військових частинах та інших місцях. Пам’ятаю про них зі школи і під час служби в радянській армії.
 
Слово «болтун» українською звучить як базіка, балаболка, балакун, бовтун, говорун, лепетун. На злодійському жаргоні «бовтун» означає: адвокат, радіо, пустодзвін. На молодіжно сленгу — «баклан». Як говорять це слово нецензурною лайкою, писати не буду. Ви знаєте. Його часто вживають в соціальних мережах.
 
Молоді люди, дивлячись на ці плакати в інтернеті, як правило, жартують з них. На превеликий жаль, нехтують ними не лише молодь, а й керівники  спецслужб і МО України. Наслідки бувають плачевними і завдають великої шкоди іміджу України на міжнародній арені. 
 
 
Чого лише варта заява президента Зеленського, що план контрнаступу ЗСУ лежав на столі у Москві ще до його початку. Краще б не говорив. Ганьба для обох контррозвідок СБУ!
 
Цю фразу з американських фільмів про поліцейських знають всі: «Ви маєте право зберігати мовчання. Будь-що сказане Вами може бути, і буде використане проти Вас у суді» (так зване правило Міранди). 
 
В Україні є прислів’я: «Язик мій — ворог мій». 
 
 
Про терор з уст країни-терористки 
 
Далі зрозумієте, чому я згадав це правило і прислів’я. Зупинюся лише на одному прикладі у зв’язку з недавньою заявою Московії щодо голови СБУ Василя Малюка. У заяві МЗС рф ідеться про те, що Україна нібито винна у терористичній діяльності на території росії.
 
Зокрема, Кремль заявляє про нібито причетність України до теракту в «Крокус Сіті Холлі» у Красногорську. У заяві також згадується про загибель доньки ідеолога «руского міра» Олександра Дугіна Дар'ї та блогера-пропагандиста Максима Фоміна (Владлєна Татарського), замах на пропагандиста Захара Прилєпіна, підрив Кримського мосту та рейди «Російського добровольчого корпусу» (РДК).
 
«У зв'язку з цим МЗС росії передало владі України вимоги в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з бомбовим тероризмом та Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму про негайний арешт всіх причетних до цих терактів осіб. Серед цих вимог — арешт глави СБУ Василя Малюка, який 25 березня офіційно визнав організацію Україною підриву Кримського мосту у жовтні 2022 року», – йдеться у заяві.
Інтерв’ю Малюка 25 березня можна подивитися тут
 
СБУ прокоментувала заяву МЗС рф, передає Укрінформ. «Будь-які слова російського МЗС є нікчемними. рф насправді може зробити тільки одну заяву, яка вартує уваги — на весь світ оголосити про свою поразку у війні та про виведення окупаційних військ з української землі. СБУ разом із побратимами із Сил оборони та безпеки робить усе можливе, аби пришвидшити цей час. І наближає перемогу України щодня», – заявили у службі.
 
В СБУ також наголосили, що спроба закордонного відомства росії апелювати до норм міжнародного права, зокрема, до Конвенції про боротьбу з тероризмом, відбувається на тлі того, що саме путін офіційно оголошений у міжнародний розшук за звинуваченням у причетності до депортації 
українських дітей.
 
«Особливо цинічно заяви про тероризм звучать від самої країни-терориста на тлі річниці звільнення Бучі та звірств, які там чинили росіяни. Ми пам’ятаємо кожного загиблого українця і зробимо все, аби ворог отримав справедливу відплату», – зазначає СБУ.
 
На мою думку, СБУ вірно і чітко розставила акценти щодо Московії-терористки. 
 
Маразматичні заяви Кремля про причетність України  до теракту в «Крокус Сіті Холлі», вбивства Дар'ї Дугіної, Фоміна та замах на життя Прилєпіна я залишу російським пропагандистам та хворому на всю голову воєнному злочинцю, педофілу-м’яснику путіну.
 
Про теракт у Підмосков’ї рекомендую прочитати моє розслідування у виданні «Україна молода» «Крокус» — коронація кривавого «карлика».
 
Кримський міст і його жертви
 
Як юрист і начальник відділу військової контррозвідки (в минулому) коротко зупинюся на підриві Кримського мосту.
 
 
                                  Керченський міст після підриву 8 жовтня 2022 року
 
Нагадаю. 8 жовтня 2022 року, приблизно о 6 годині ранку, на автомобільній частині Кримського моста поблизу Таманського півострова вибухнула вантажівка, за кермом якої знаходився 51-річний Махір Юсубов. Водій не знав, що автомобіль був  замінований. Він загинув. Родичі загиблого впізнали його за відео, яке збереглося з огляду автомобіля.
 
Вибухом були знищені два прольоти дорожнього покриття моста і легковий автомобіль, який знаходився поруч з вантажівкою в момент вибуху. Три цивільні особи в ньому загинули, ще  одна — отримала поранення. На залізничній гілці зайнялися сім цистерн з пальним, полум'ям був охоплений вантажний поїзд. Міст був важливою частиною транспортних комунікацій між росією і анексованим Кримом, в який постачалися боєприпаси, озброєння і бронетехніка для окупантів.
 
Для тих, хто на московських болотах з піною в роті звинувачував Україну в загибелі трьох цивільних росіян, зауважу. Якби кремлівський кривавий карлик путін не анексував Крим, не побудував незаконно на українській території міст, не вів агресивної війни проти України, то ті особи були б живі. Винуватими у їх загибелі є воєнний злочинець, московський фюрер путін і росіяни, які підтримують його неонацистський фашистський режим.
 
Для порівняння. від ракетних і бомбових ударів путіна в Україні загинуло понад 540 дітей і майже 1300 отримало поранення. Вбито і поранено десятки тисяч мирних дорослих українців, як правило, похилого віку.
 
Наголошую, що згідно норм міжнародного права і національного законодавства Кримський міст є незаконно збудованим ворожим військовим об’єктом на окупованій території і Україна має повне право на знищення його у будь-який доступний спосіб. І він буде знищений в цьому році на 9 травня! 
 
Інколи краще промовчати, ніж вихвалятися 
 
Буквально за годину після вибуху видання New York Times першим повідомило: «Уряд України, який вітає ущерб, публічно не взяв на себе відповідальність за вибух».
Свою причетність до руйнації Кримського мосту не підтверджували ні СБУ, ні ГУР МО, ні  ССО ЗСУ. Я полегшено зітхнув. Це було пов’язано з однією обставиною, про яку не можна було публічно говорити до отримання  перемоги над росією. 
 
Я думав, що у влади і посадових осіб вистачить терпіння і розуму офіційно не оголошувати до завершення війни, хто підірвав Керченський міст, а тим  більше не розкривати деталі проведення операції. Те, що говорили так звані «експерти широкого профілю», різні екстрасенси, ворожки і журналісти, мене мало цікавило. Важливим було те, щоб представники оборонного відомства і спецслужб України тримали язик за зубами. 
 
У зв’язку з цим 15 жовтня 2022 року я опублікував аналітичну статтю «Путін — військова мішень №1, а Кримській міст — самобуд: обидва підлягають знищенню». 
Проте, 8 липня (субота) 2023 року заступниця міністра оборони України Ганна Маляр несподівано заявила, що удар по Кримському мосту восени 2022 року є серед успішних операцій ЗСУ.
Про це вона повідомила на своєму офіційному каналі у Telegram. «273 дні як нанесли перший удар по Кримському мосту, щоб зламати росіянам логістику», - зазначила Маляр. Свій пост заступниця міністра присвятила 500 дням повномасштабної війни в Україні з російськими окупантами. 
 
Хто уповноважив її це зробити? Резніков? Єрмак? Зеленський? Чи сама додумалася до цього? І взагалі, яке вона має відношення до цієї операції? 
 
Як оцінювати такі дії заступниці міністра оборони? Як корисний ідіотизм чи щось серйозніше, що передбачено Кримінальним кодексом? 
 
Через три тижні після заяви Маляр відповідальність за руйнування мосту взяло на себе керівництво СБУ. 19 серпня 2023 року голова СБУ Василь Малюк уперше детально розповів виданню NV про те, як його команда двічі підривала Кримській міст і продемонстрував журналісту на екрані свого телефону відео, датоване 17 липня 2023 року. Малюк пояснив, що на відео зафіксовано другу атаку на міст, унаслідок якої обвалилася частина прольоту його автомобільної частини.
 
«Це було непередбачуване відчуття. Багато місяців розробки й успіх — словами важко таке описати»,– заявив про свої емоції «шеф» СБУ.
 
24 листопада 2023 року телеканал 1+1 випустив спецпроект «Кримський міст на біс. СБУ. Спецоперації перемоги. Фільм 1», в якому Малюк і його підлеглі в деталях розповіли, як саме була виконана операція з підриву мосту і що наказ на його знищення віддав особисто президент Зеленський.  
 
Я щиро вітаю Малюка і працівників СБУ, які провели унікальну за своїм змістом спецоперацію по руйнуванню Кримського мосту і виконали наказ Верховного головнокомандувача Зеленського. Всі вони заслуговують високих державних нагород і сподіваюся, що їх отримали. Добре також, що по «свіжим слідам» СБУ зробила  документальний фільм для історії. 
 
Проте маю запитання до Василя Малюка, якого я знаю з 2001 року як випускника  Коростишівської середньої школи, курсанта і випускника Національної академії СБУ,  працівника по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю та учасника АТО на Донбасі в 2014 році. 
 
Василю, хто тебе тягнув за язик розповідати до закінчення війни про операцію, як був  зруйнований Кримський міст за наказом президента Зеленського? Ти ж був одним із самих успішних курсантів нашої Академії і після її закінчення здобув наукову ступінь кандидата юридичних наук!
 
Василю, невже ти забув, що вам, юним курсантам не раз повторював перший ректор Академії (1992-2003), мій друг Володимир Сідак (світла йому пам’ять, відійшов у вічність 5 грудня 2019 року)? До речі, він твій земляк з Житомирської області.
 
«Не розповідайте про свої операції. Тримайте язик за зубами. Не підтверджуйте, не заперечуйте і не спростовуйте їх проведення. Прийде час і батьківщина буде знати своїх героїв і їхні подвиги», – наголошував генерал-лейтенант, член-кореспондент НАПН України Володимир Сідак. 
 
На лекціях в Академії СБУ я не раз повторював ці настанови Володимира Степановича і добавляв: утаємничити операцію (як успішну, так і провалену) — значить мати запоруку успіху для майбутньої спецоперації.
 
«Говоруни»
 
Я неодноразово публічно звертався до президента Зеленського з пропозицією заборонити  Малюку і Буданову давати інтерв’ю і проводити пресконференції про результати роботи їх відомств. Рекомендував керівникам спецслужб перестати бути «говорунами». Як горохом об стіну! Договорилися…
 
Віддаю належне професіоналізму і героїзму Буданова, як диверсанту-бойовику, який удостоєний звання Героя України та інших високих державних нагород. Але з перших днів перебування на посаді керівника військової розвідки він став головним глашатаєм країни, перетворивши ГУР на додаток до брехливих «Єдиних новин», які щоденно займаються піаром Зеленського і Єрмака.
 
В минулому році «Єдині новини» наділи українцям «розові окуляри» швидкого контрнаступу ЗСУ, в той час, коли генерал Залужний говорив про відсутність озброєння, необхідного для прориву укріплень ворога і успішного наступу на півдні України. Буданов обіцяв, що влітку 2023 року він питиме каву на набережній Ялти. 
 
Панове керівники спецслужб, ви коли небудь чули або бачили, щоб керівники ЦРУ і ФБР  США, Мі-5 і Мі-6 Великої Британії або перші особи розвідок і контррозвідок країн-членів НАТО або Ізраїлю давали інтерв’ю, проводили пресконференції, а тим більше — грали головні ролі в документальних фільмах, як вони успішно проводили свої спецоперації?
 
Сподіваюся, що голова СБУ Василь Малюк, як кандидат юридичних наук, зрозумів, який він допустив «юридичний ляп», коли заявив, що операція про атаку на Кримський міст  була проведена СБУ за наказом президента Зеленського. Розшифровувати його «ляп» не буду. Малюк сам повинен зрозуміти, яку помилку він допустив, щоб не повторювати її в майбутньому. Думати треба перш, ніж щось говорити. Особливо в розвідці і контррозвідці.  Уважно вивчіть Женевські конвенції від 12 серпня 1949 року. 
 
Хочу вірити, що викладене мною стане гарним уроком для керівників спецслужб України. Пане голово СБУ, сподіваюся на порозуміння, яке повинне бути між викладачем і студентом, щоб він міг успішно здати екзамен.
 
Зупиніть міжнародного терориста
 
У листопаді 2016 року Міжнародний кримінальний суд визнав російську федерацію державою-агресором. ПАРЄ, Парламентська Асамблея НАТО, десятки країн ЄС визнали режим путіна терористичним. Європарламент визнав росію державою-спонсором тероризму. 
 
                                              Світ вимагає зупинити путінський терор
 
Терористичний, неонацистський режим путіна чинить відвертий геноцид української нації. 14 квітня 2022 року Верховна Рада визнала дії російських військових геноцидом українського народу. Польща, Естонія. Латвія, Литва, Канада, Чехія, Ірландія та інші країни визнали дії, вчинені російською федерацією після 24 лютого 2022 року, актами ГЕНОЦИДУ українців.
 
Пане голово СБУ і пане Генеральний прокурор, відповідно до КПК вимагаю  невідкладно повідомити громадянину рф путінну в.в. офіційну підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 437 (планування, підготовка, розв’язання та ведення агресивної війни), ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України), ст. 442 (геноцид), ст. 258 (терористичний акт) ККУ.  Обрати путіну міру запобіжного заходу тримання під вартою і оголосити його  в міжнародний розшук як особливо небезпечного воєнного злочинця і міжнародного терориста з правом фізичного знищення при затриманні. 
 
За аналогією ліквідації Усами бен Ладена, який був знищений в ніч на 2 травня 2011 року за наказом президента США Обами американським спецназом в ході спецоперації під кодовою назвою «Спис Нептуна». 
Юридичне обгрунтування і підстави фізичного знищення путіна читайте у статті, опублікованій «Україною молодою» в травні 2017 року.
 
Публікації я відправив в ООН, НАТО, ПАРЄ, ОБСЄ і Європарламент. 
 
Панове керівники СБУ і Генеральної прокуратури, я неодноразово направляв в Генпрокуратуру і СБУ заяви про злочини, вчинені путіним. До  сьогоднішнього дня вищезазначені процесуальні рішення щодо воєнного злочинця, терориста путіна вами не прийняті. Ви грубо порушуєте Конституцію і КПК Україні. У ваших діях є ознаки посадових злочинів. 
 
Негайно вчиніть викладені мною законні процесуальні дії щодо путіна: повідомте йому підозру у вчиненні вищеперерахованих злочинів, отримайте в суді санкцію на його арешт і оголосіть путіна у міжнародний розшук! 
 
Про прийняті рішення повідомте на мою Е-пошту, яка вам відома.
 
Слава всім захисникам і захисницям України! Смерть ворогам України!
 
Григорій ОМЕЛЬЧЕНКО, Герой України, генерал-лейтенант, кандидат юридичних наук, доцент