Мін’юст розпочав оцифрування архівів актів цивільного стану вивезених із Донбасу

11:21, 05.04.2024
Мін’юст розпочав оцифрування архівів актів цивільного стану вивезених із Донбасу

Мін’юст оцифрує врятовані документи з Донеччини та Луганщини.

Оцифровування архівів актів цивільного стану з Донецької та Луганської областей розпочало Міністерство юстиції України: планують відсканувати понад 3 мільйони врятованих документів.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба Мін’юсту у Фейсбуці.

 

Йдеться про документи, що містять інформацію про народження, смерть, шлюб чи його розірвання, а також зміну імені (прізвища, імені, по батькові) громадян двох областей.

 

Переведення документів у цифровий формат допоможе пришвидшити надання державних послуг для тих громадян, яких вони стосуються, зазначив заступник міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов.

 

Українці, що перемістилися з Донецької та Луганської областей, особливо часто стикалися з бюрократичними перепонами під час оформлення державних послуг, зокрема через те, що була ускладнена перевірка та верифікація актових записів, — розповів він.

 

 

Крім того, оцифрування актів цивільного стану дасть упевненість, що необхідні дані збережені, навіть у разі знищення фізичних носіїв, що особливо важливо під час війни.

 

Сканування вивезених із Донецької та Луганської областей актів розпочалося у Дніпрі в лютому 2024 року. За півтора місяця опрацювали понад 800 тисяч документів, серед яких є акти ще 1940-х років. Відскановані документи завантажуються у Державний реєстр актів цивільного стану громадян.

 

Очікується, що роботи завершаться до серпня 2024 року.

 

 

Як повідомляла УМ, В Україні змінилися правила прийняття спадщини: Мінюст пояснює новації.