НАТО створить фонд на 100 млрд для підтримки України

14:20, 03.04.2024
НАТО створить фонд на 100 млрд для підтримки України

Ініціатором створення фонду виступив генерального секретаря НАТО Єнс Столтенберг.

Підтримати пропозицію генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про створення 100-мільярдного фонду підтримки України на найближчі 5 років готова Канада.

 

Як інформує УМ, про це заявила міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі перед початком зустрічі зі своїми колегами з країн-членів НАТО Брюсселі.

 

«Ми завжди готові підтримати різні ідеї, які представляє генеральний секретар. Ми вже також взяли на себе зобов'язання щодо надання Україні довгострокової безпекової допомоги. Прем'єр-міністр Трюдо був в Україні нещодавно, тож я думаю, що ми зможемо зробити це протягом наступних п'яти років», - сказала міністр.

 

За її словами, тривала безпекова допомога була однією з ідей, яку Канада поклала на стіл переговорів у G7, щоб переконатися, що Україна матиме сильну переговорну позицію, коли війна закінчиться, а Росія все ще залишатиметься її вкрай небезпечним сусідом. «Тож ми хотіли переконатися, що Україна матиме доступ до цих гарантій безпеки, до тих пір, поки не стане членом НАТО», - заявила Жолі.

 

Вона також висловила сподівання, що США продовжать допомагати Україні.

 

«Канада добре знає США, вони наші сусіди, і коли йдеться про Україну, я переконана, що США знайдуть спосіб продовжувати підтримувати Україну»,- заявила Жолі.

 

«Важливо пам'ятати, що Росію підтримує Китай, коли мова йде про Україну, і саме тому ми повинні протистояти цим загрозам разом», - додала вона.

 

Нагадаємо, що Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пропонує створити фонд внесків союзників на суму 100 мільярдів доларів протягом п’яти років для України у межах пакета, який лідери Альянсу мають підписати в липні у Вашингтоні.

 

Як повідомляла УМ, НАТО відреагувало на заяву Макрона про відправку західних військ в Україну.