Франція обіцяє Україні сотні одиниць бронетехніки та ракети ППО

12:20, 31.03.2024
Франція обіцяє Україні сотні одиниць бронетехніки та ракети ППО

Себастьян Лекорню: «Я вимагаю створення запасів для виробництва боєприпасів». (Фото з відкритих джерел)

Себастьян Лекорню, міністр оборони Франції анонсував, що його країна постачатиме Україні сотні одиниць бронетехніки — «старої, але все ще справної» — і ракети Aster. Це буде в новому пакеті військової допомоги.

 

Як інформує УМ, про це Себастьян Лекорню розповів в інтервʼю газеті La Tribune.

 

«Для утримання такої великої лінії фронту українській армії потрібні, наприклад, наші бронетранспортери VAB (Vehicule de I’avant blinde). Це надзвичайно важливо для мобільності військ», — пояснив міністр.

 

Ці французькі бронетранспортери призначені для оперативного перевезення військових до поля бою під прикриттям броні. VAB розробили ще в 70-х роках минулого століття.

 

«Це старе обладнання, яке все ще працює, зможе принести безпосередню користь Україні, якщо воно буде у значних кількостях. Ми можемо говорити про сотні одиниць у поставках на 2024 рік і початок 2025 року», — додав Лекорню.

 

Тим часом на зміну бронетранспортерам VAB, яким понад 40 років, у французьку армію приходять бронемашини Griffon нового покоління.

 

До того ж Франція відповідає на запит України щодо посилення можливостей ППО і розблоковує нову партію ракет Aster 30 для наземного зенітного ракетного комплексу SAMP/T, який призначений для протиповітряного захисту механізованих підрозділів та протиповітряного прикриття важливих нерухомих обʼєктів. Ця система ППО здатна збивати літаки, крилаті й балістичні ракети.

 

Французький міністр не вперше обіцяє збільшення військової допомоги Україні. У березні цього року Лекорню так само озвучував бажання Франції надати Києву понад 78 САУ Caesar, а також заявив про передачу високоточних авіабомб AASM Hammer французького виробництва. На початку березня французький уряд оприлюднив перелік озброєнь, які Україна отримала від Франції. У ньому зазначалося, що Сили оборони України отримали від Парижу загалом 30 САУ Caesar. Крім того, раніше повідомлялося про передачу Україні 19 САУ Caesar від уряду Данії.

 

Як повідомляла УМ, Франція замовила для України 100 дронів DelairДрони компанії Delair.