КРАІЛ нагадала про набрання чинності функціонування системи онлайн-моніторингу

14:32, 26.03.2024
КРАІЛ нагадала про набрання чинності функціонування системи онлайн-моніторингу

Голова комісії КРАІЛ нагадав про те, що з 20 лютого набув чинності оновлений порядок роботи державної системи онлайн-моніторингу.

 

Ці зміни торкнулися усіх суб'єктів гемблінгового ринку, які зареєстровані та працюють офіційно.

 

Віднині Державна система онлайн-моніторингу буде функціонувати за новими правилами та виконувати наступний перелік дій.

 

1. Ефективний контроль діяльності суб'єктів, які виступають організаторами азартних ігор.

 

2. Моніторинг роботи ігрових автоматів, в тому числі і таких як слот Big Bad Wolf.

 

3. Захист прав та інтересів гравців.

 

4. Дотримання механізму роботи, експлуатації обладнання та його технічного супроводу.

 

5. Забезпечення доступу для користувачів, які входять до дозволеного переліку.

 

Також був визначений порядок співробітництва органу ДСОМ з організаторами азартних ігор та КРАІЛ.

 

Для того щоб ситуація на ринку азартних ігор була повністю прозорою та контрольованою, Порядком передбачені умови безперервної передачі в режимі реального часу даних до ДСОМ. Розроблений інтерфейс прикладного програмування буде передавати наступні дані:

 

● час, учасники та сумма кожної операції з прийняття ставок;

● операції з повернення ставок;

● операції з нарахування виграних коштів за азартні ігри;

● всі операції, пов'язані з виплатами виграшів гравцям;

● операції, пов'язані з обміном коштів на гривневі замінники в грі, або навпаки - обмін гривневих замінників на реальні кошти.

 

Порядок встановлює чіткі вимоги до подання таких відомостей. В них повинна бути зазначена вичерпна інформація, а саме: унікальний ідентифікатор, який присвоюється кожній операції, унікальний ідентифікатор кожного конкретного гравця онлайн-системи, дата та час проведення операцій (в т.ч. ідентифікація, верифікація нових гравців або встановлення даних), також час їх входу до особистого кабінету, виходу, тип та дані документу, який використовувався для ідентифікації та інших операцій ідентифікаційний код з Єдиного державного реєстру організації, яка надає послуги, відповіла платіжна інструкція. Крім того, збирається інформація навіть про характеристики браузера, встановленого на пристрої користувача, який він використовує для проведення операцій.

 

Насправді, для самих любителів азартних ігор зміни будуть не настільки відчутними, як може здатися на перший погляд. Гравці не відчують проблем, обертаючи улюблений демо слот Zeus чи будь-які інші.

 

Оновлення направлені не на ускладнення функціонування суб'єктів гемблінгового ринку, а на надання такому бізнесу абсолютної прозорості, запобігаючи розвитку чорного ринку. Таким чином, податки у встановленому обсязі надходять у бюджет, а організації, що займаються ігровими автоматами, повністю захищені законом. В той же час всі доходи користувачів постійно моніторяться, тому уникає ризик виникнення проблем з банком, або представниками закону. Якщо користувачі не бажають надавати особисті дані для ідентифікації і зацікавлені просто спробувати свої сили у гральних автоматах, можна спробувати тренувальну версію геймів.