США «попросили» Україну не гатити по енергоінфраструктурі рф - у Кабміні відповіли

13:19, 22.03.2024
США «попросили» Україну не гатити по енергоінфраструктурі рф - у Кабміні відповіли

Білий дім "все більше стурбований" українськими ударами по нафтопереробних заводах.

Сполучені Штати, згідно інсайдерської інформації видання Financial Times, нібито закликали Україну не бити по російських нафтопереробних заводах та іншій енергетичній інфраструктурі, оскільки переймаються, що це може призвести до зростання цін на енергоресурси та ще більшу ескалацію. 

 

Як інформує УМ, про це повідомила із посиланням на джерела Financial Times.

 

Видання зазначає, що на умовах анонімності спілкувалося з трьома співрозмовниками. Прохання-попередження Києву нібито неодноразово передали топпосадовцям Служби безпеки України та Головного управління розвідки, які курують українські програми розробки безпілотних ударних систем. 

 

Один зі співрозмовників каже, що Білий дім "все більше стурбований" українськими ударами по нафтопереробних заводах, терміналах та іншій енергетичній інфраструктурі у західній частині РФ, що вплинули на російські обсяги виробництва у цій сфері.

 

Однією з причин занепокоєння Штатів є те, що спадання російського експорту може спровокувати глобальне підвищення світових цін, оскільки Росія попри санкції досі залишається одним з найбільших експортерів. Зростання цін на пальне може відобразитися на результатах майбутніх президентських виборів у США.

 

Також у Вашингтоні стурбовані, що у відповідь на українські удари Росія може зробити щось з енергетичною інфраструктурою, важливою для країн Заходу, як, наприклад, трубопроводом, що прокачує нафту з Казахстану через територію Росії для експорту на глобальні ринки.

 

У відповідь на запити про коментарі у Раді нацбезпеки сказали, що США "не заохочують та не уможливлюють" українські удари по цілях на території Росії. З Києва коментарів не надали.

 

У свою чергу віцепрем’єрка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що нафтопереробні заводи на території Росії є законними цілями України з військового погляду. За її словами, у цьому випадку, Україна діє за стандартами НАТО.

 

Про це Стефанішина сказала на "Київському Безпековому Форумі".

 

У Стефанішиної запитали, як українська сторона відреагувала на статтю про нібито заклики США до України припинити удари по російських НПЗ.

 

"Українська сторона відповіла, я думаю, якраз досягненням своїх цілей і дуже успішними операціями, проведеними на території Російської Федерації.

 

Також є заяви й інших офіційних осіб, що це є абсолютно законні цілі з військового погляду. Ми розуміємо заклики американських партнерів. Водночас ми воюємо тими спроможностями, ресурсами і практиками, які наявні у нас.

 

Я хочу нагадати колегам, які роблять такі заяви, коли у лютому 2022 року, я говорила зі штаб-квартирою НАТО, щоб вони звернулися до ООН, оскільки вони спроможні "закрити небо" над Україною.

 

Вони сказали: Ольга, ти ж не розумієш стандартів НАТО. У розумінні НАТО це означає насамперед знищити інфраструктуру на території Росії, яка дає можливість бомбити українські міста. Заводи, які вироблять ракети. Тому, ми діємо відповідно до найкращих стандартів НАТО", - зазначила Стефанишина.

 

Коментуючи ворожу атаку росіян 22 березня, віцепрем’єрка зазначила, що очікує від партнерів надання Україні зброї: "Реакція це одне, ми очікуємо в першу чергу зброю".

 

Нагадаємо, що в середу до Києва приїздив радник з нацбезпеки Джейк Салліван. Згодом посол США розповіла, що цього дня у Києві відбулась зустріч радників з питань нацбезпеки з країн усього світу, на якій обговорювали "формулу миру" президента Володимира Зеленського.

 

Під час візиту Салліван запевнив, що Сполучені Штати вірять в перемогу України, і закликав українців вірити у США на тлі зусиль з ухвалення критично важливого пакету допомоги Україні.

 

Як повідомляла УМ, Пекельна ніч: рашисти атакували Україну 151 «різношерстною» повітряною ціллю.