«Токсичний» приклад рф: Китай нарощує «м’язи» для вторгнення на Тайвань

13:27, 21.03.2024
«Токсичний» приклад рф: Китай нарощує «м’язи» для вторгнення на Тайвань

Бойові літаки командування Східного ТВД Народно-визвольної армії Китаю під час патрулювання бойової готовності та військових навчань навколо острова Тайвань у квітні 2023 року. (Фото: Mei Shaoquan/Xinhua)

Свій військовий і ядерний арсенал Китай нарощує у масштабах, яких не було з часів Другої світової війни. У США вважають, що є всі ознаки підготовки КНР до вторгнення на Тайвань до 2027 року.

 

Як інформує УМ, про це заявив керівник Індійсько-Тихоокеанського командування США адмірал Джон Аквіліно, повідомляє Bloomberg.

 

Протягом останніх років оборонний бюджет Китаю зріс на 16% — до понад $223 мільярди. За три роки китайська Народно-визвольна армія додала понад 400 винищувачів, понад 20 великих військових кораблів, подвоїла запаси балістичних і крилатих ракет.

 

За словами адмірала, дії китайської армії вказують на їхню здатність вкластися в обраний Сі Цзіньпіном термін приєднати Тайвань до Китаю військовою силою, тобто до 2027 року.

 

Китайські військові відпрацьовують різні завдання, повʼязані з операціями проти Тайваню, такі як імітація оточення з морською та повітряною блокадою.

 

Водночас розвідувальне співтовариство США вважає, що Китай не хоче військового конфлікту навколо Тайваню, навіть якщо має намір взяти острів під свій контроль.

 

Тайвань стоїть кісткою в "горлянці" Китаю.

 

Нагадаємо, що правляча Комуністична партія Китаю розглядає Тайвань — острів із населенням 24 мільйони — як частину своєї території. Пекін пообіцяв «воззʼєднати» острів із материковою частиною Китаю. Напруга довкола Тайваню помітно зросла у 2022 році. Президент Байден заявив, що США захищатимуть Тайвань у разі нападу Китаю. Тим часом китайський лідер Сі Цзіньпін закликає Китай готуватися до війни та збільшує оборонний бюджет.

 

МЗС Тайваню також прогнозує можливий напад Китаю у 2027 році. Тому на Тайвані планують із 2024 року збільшити термін військової служби через зростання загрози з боку Китаю.

 

Нещодавно міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву заявив, що Китай побудував «величезні» військові бази на трьох островах у Південнокитайському морі. Бази розмістили на островах, що оточують контрольований Тайванем острів Тайпін.

 

Як повідомляла УМ, Тайвань попереджає про підготовку Китаю до війни.