Модернізацію мережі ЗВО призупинено в Україні на час вступної кампанії – МОН

11:00, 20.03.2024
Модернізацію мережі ЗВО призупинено в Україні на час вступної кампанії – МОН

Модернізацію вишів призупиняють на час вступної кампанії.

Призупинити процес модернізації мережі закладів вищої освіти на час вступної кампанії 2024 року вирішило Міністерство освіти і науки.

 

Як інформує УМ, про це 20 березня повідомила пресслужба МОН у соцмережі Х.

 

Нещодавно стартувала реєстрація на Національний мультипредметний тест (НМТ), основна сесія якого відбудеться з 14 травня до 25 червня. Потім розпочнеться активна фаза вступної кампанії. Однак і вступники, і заклади освіти вже активно готуються до вступу.

 

Через це Міносвіти вирішило не пропонувати на розгляд Кабінету міністрів зміни в мережі закладів вищої освіти, крім тих, які вже є на погодженні в центральних органах виконавчої влади. Це стосується обʼєднань вишів у Львові, Кривому Розі та Дніпрі.

 

«Впродовж наступних місяців продовжимо консультації зі стейкхолдерами, аби у підсумку розробити ефективні стратегії розвитку як окремих обʼєднаних університетів, так і мережі ЗВО загалом», — додали в Міносвіти.

 

Модернізація мережі вишів має певні критерії, які враховуватимуть кількість населення у місті, де розташований університет, та кількість студентів у закладі освіти. Наприклад, у містах з населенням до 100 тисяч з одним закладом вищої освіти, який є містоутворюючим, виші збережуть. Водночас коли в місті з таким населенням є два виші, то їх обʼєднають. У 2024 році Міносвіти планувало провести перший етап модернізації, а саме первинне обʼєднання (укрупнення).

 

Раніше Міносвіти показало пробні варіанти мультипредметного тесту: усі завдання НМТ відповідатимуть змісту програм ЗНО з навчальних предметів.

 

Як повідомляла УМ, в Україні забагато викладачів вишів – МОН.