Український правозахисник Буткевич заявив у рф про визнання провини через погрози

12:49, 14.03.2024
Український правозахисник Буткевич заявив у рф про визнання провини через погрози

Засуджений у «ЛНР» до 13 років колонії український правозахисник Максим Буткевичу у Верховному суді рф заявив, що визнав провину під загрозою тортур.

 

Як інформує УМ, про це повідомив опозиційний російський ресурс «Новое время».

 

«Український правозахисник та антифашист Максим Буткевич, засуджений у так званій «ЛНР» до 13 років колонії, під час засідання у Верховному суді розповів, що визнав провину під загрозою застосування тортур. Про це повідомляє «Медіазона» із посиланням на свого кореспондента із зали суду», - йдеться в повідомленні.

 

Буткевич стверджував, що обмовити себе його змусили слідчі. «Самозастереження було зумовлено... «З одного боку, мені було сказано, що якщо я погоджуся, то після засудження мене в стислі терміни поміняють на засудженого військовополоненого ЗС РФ. Як інші аргументи мені було пояснено, що в разі відмови я буду підданий різним методам фізичного впливу. Деякі з цих методів мені були продемонстровані», - заявив Буткевич у суді.

 

Нагадаємо, що український правозахисник і журналіст пішов на війну з початком широкомасштабної російської агресії. Наприкінці червня 2022 року був захоплений у полон росіянами в районі села Мирна Долина. Його звинуватили у «насильницькому поводженні з мирним населенням», «замаху на вбивство двох осіб» та «умисному пошкодженні чужого майна».

 

У березні 2023 року російський суд у так званій «ЛНР» присудив Буткевичу 13 років ув'язнення, а 22 серпня апеляційний суд у Москві підтвердив цей вирок.

 

У серпні того ж року у росії залишили без змін «вирок» Буткевичу.

 

Як повідомляла УМ, у полоні рашистів зник український правозахисник, боєць ЗСУ Максим Буткевич.