Швейцарія передасть Україні активи Центробанку рф, Франція – вироблятиме в нас військову техніку і боєприпаси

12:34, 08.03.2024
Швейцарія передасть Україні активи Центробанку рф, Франція – вироблятиме в нас військову техніку і боєприпаси

Парламент Швейцарії погодився передати Україні активи російського Центробанку

У Швейцарії верхня палата парламенту підтримала пропозицію уряду про передання Україні заморожених російських активів. У цій країні зберігається понад $8 млрд, що належать Центральному банку росії. За таку пропозицію відав голос 21 парламентарій, 19 були проти, троє — утрималися. Нижня палата ухвалила проєкт ще торік.

 

Як інформує УМ, про це повідомило France24.

 

Відтак уряду дозволили створити правовий механізм, який передбачає передачу заморожених коштів країни-агресора або активів його держкомпаній постраждалим державам.

 

«Факти справді дуже очевидні. Росія серйозно порушила міжнародне право. Тому вона повинна відшкодувати завдану шкоду», — заявив міністр закордонних справ Ігнаціо Кассіс.

 

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Швейцарія зберігає нейтралітет і не дозволяє реекспорт зброї в Україну. Водночас Швейцарія долучилася до введених проти росії санкцій, приймає українських біженців і надає фінансову й гуманітарну допомогу. Також Швейцарія заблокувала російські активи майже на $8 млрд і вирішила виділити Україні приблизно $100 млн на ремонт енергетичної інфраструктури.

 

Не менш приємною новиною для нашої держави є те, що Франція стимулюватиме свої збройові компанії виробляти військову техніку і боєприпаси безпосередньо в Україні, щоб допомогти їй у війні проти росії.

 

Про це заявив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню, повідомило агенство Reuters.

 

«Три французькі компанії встановлять партнерські відносини з українськими компаніями, зокрема, у секторах безпілотної та наземної техніки для виробництва запасних частин на українській землі та, можливо, у майбутньому — боєприпасів», — сказав він.

 

Попередньо, перші виробництва мають запустити цього літа. Лекорню натякнув, що одна з компаній — виробник танків і боєприпасів KNDS.

 

Варто нагадати, що німецький оборонний концерт Rheinmetall ще на початку 2023 року розкрив плани розвитку свого підприємства в Україні. Концерн планує в Україні виробництво бронетехніки, зокрема танків, боєприпасів і ППО.

 

У жовтні 2023 року «Укроборонпром» і Rheinmetall створили спільне підприємство для обслуговування та ремонту західної техніки, переданої Україні. А в лютому 2024 року стало відомо, що Rheinmetall відкриє в Україні завод з виробництва боєприпасів.

 

Як повідомляла УМ, США та ЄС обговорюють передачу Україні російських активів для відновлення країни.