Чума могла змінити атмосферу Землі – дослідження

10:44, 07.03.2024
Чума могла змінити атмосферу Землі – дослідження

Бульбашки повітря в антарктичному льоду, схожі на керни льоду. (Вчені дослідили вплив пандемії чуми на атмосферу Землі). (Фото: Томас Бауска)

У антарктичному льоді вчені виявили зв’язок між рівнями вуглекислого газу в атмосфері у минулому та багатовіковими глобальними пандеміями. Чума, сифіліс та інші хвороби знищували людство, а також впливали на атмосферу.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у дослідженні, опублікованому в Nature Communications, пише Science Alert.

 

В льодовиках Антарктиди є "капсули часу" – бульбашки повітря, вкриті стародавнім льодом. Вони зберегли крихітні зразки газів з атмосфери, яким може бути тисячі або навіть мільйони років.

 

Науковці дослідили Західно-Антарктичний льодовиковий щит (WAIS) та великий крижаний купол або ж "пагорб" Law Dome. Між ними науковці виявили невідповідності у вимірюванні атмосферного вуглекислого газу (CO2).

 

Дослідження ядра Law Dome вказало на швидке зниження рівня CO2 протягом 90-річного періоду, що досягло найнижчої точки в 1610 році нашої ери.

 

Вчені припускають, що причиною цьому є пандемії, які значно скоротили чисельність населення. Громади зменшилися та, ймовірно, покинули раніше заселені території. Науковці припускають, що рослинність відновилась й поглинула вуглекислий газ.

 

Водночас дослідження ядра Західно-Антарктичного льодовикового щита не показало такого ж значного падіння рівня CO2 – воно відбувалось поступово до XVII століття.

 

Щоб з'ясувати, чому існує розбіжність рівня вуглекислого газу у двох льодовиках Антарктиди, вчені підняли з глибини близько 100 метрів шматок льоду з “капсулами часу”в період з 1454 по 1688 рік нашої ери.

 

"Аналіз підтверджує більш поступове зниження CO2 на 0,5 часток на мільйон за десятиліття з 1516 по 1670 рік нашої ери.

 

Це підтверджує змодельовані сценарії широкомасштабної реорганізації землекористування в Америці після контакту Нового і Старого Світу", – зауважують дослідники.

 

Вони додали, що приблизно 2,6 гігатонни CO2 поглиналися людиною за десятиліття, адже тоді чисельність населення скоротилася, а ліси знову виросли.

 

Потім команда змоделювала потоки вуглецю в атмосфері на основі кожного з кернів льоду, ґрунтуючись на приблизних оцінках чисельності населення.

 

Вони дійшли висновку, що зниження CO2 у 1610 році в Law Dome є "неймовірно великим" і "несумісним навіть з найбільш екстремальними сценаріями зміни землекористування". Однак науковці не відкидають, що була й інша подія, яка могла вплинути на зв'язок між кліматом та рівнем CO2.

 

Як повідомляла УМ, Антарктида «плаче»: крижаний щит за 200 років став тоншим на 450 метрів.