На ЗАЕС російські «специ» не в змозі перевантажити-замінити паливо в енергоблоках

10:14, 07.03.2024
На ЗАЕС російські «специ» не в змозі перевантажити-замінити  паливо в енергоблоках

керівник Енергоатома Петро Котін зауважив, що ситуація на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС є небезпечною ще й з огляду на велику кількість ядерного палива на її майданчику. (Фото: сайт Енергоатом)

На Запорізькій АЕС термін експлуатації ядерного палива спливає, а росіяни не зможуть його перевантажити.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба НАЕК "Енергоатом" у Телеграм із посиланням на заяву керівника компанії Петра Котіна.

 

Він зазначив, що фейкова адміністрація Запорізької атомної електростанції не здатна провести перевантаження палива, шестирічний термін перебування якого в реакторах спливає.

 

"Щоб це зробити, необхідно розібрати реактори, отримати доступ до нього, а далі провести дуже складну технологічну операцію з перевантаження. Це вимагає ліцензованого персоналу, якого зараз немає. Це вимагає і складних управлінських і технічних рішень – що робити з паливом, що буде вивантажено. Там люди, які ніколи цього не робили", – зазначив Петро Котін.

 

Нагадаємо, що на окупованій росіянами Запорізькій АЕС не залишилося персоналу "Енергоатома".

 

Запорізька атомна електростанція пережила вісім повних і одне часткове знеструмлення з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

 

За два роки окупації російськими військами Запорізької атомної електростанції зафіксовано понад 150 грубих порушень експлуатації АЕС, кожне з яких може стати фатальним.

 

Як повідомляла УМ, одна з ліній живлення ЗАЕС пошкоджена внаслідок обстрілу.