«Добивання» освіти в селах: уряд не фінансуватиме школи з малою кількістю учнів

15:23, 06.03.2024
«Добивання» освіти в селах: уряд не фінансуватиме школи з малою кількістю учнів

У сільських класах часто-густо вчаться всього по кілька учнів

Кабінет Міністрів України 5 березня затвердив низку змін до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (постанова від 14 січня 2015 р. № 6) і формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами (постанова від 27 грудня 2017 р. № 1088). Рішення ухвалено з метою приведення цих документів у відповідність до Закону України «Про Державний бюджет на 2024 рік».

 

Як інформує УМ, про це 6 березня повідомили на сайті Міністерства освіти та науки.

 

Згідно із повідомленням, для розрахунку розміру субвенції у 2024 році використовуватимуть розрахункову наповнюваність класів, визначену на 2022 рік. Однак надалі від фінансування шкіл з малою кількістю учнів планують відмовитися.

 

"Для стимулювання підвищення ефективності шкільної мережі та якості освіти заплановано не дозволяти фінансувати коштом освітньої субвенції заклади освіти з кількістю учнів менш як 45 осіб (з 1 вересня 2025 року) та менш як 60 осіб (з 1 вересня 2026 року)", – йдеться у повідомленні МОН.

 

Також рішенням уряду змінено розрахунок освітньої субвенції для приватних шкіл.

 

Крім того, виключено норми, які дозволяли використовувати залишки освітньої субвенції на створення безпечних умов у школах, запроваджених під час пандемії COVID-19, і норму щодо спрямування коштів на проведення розрахунків за енергоносії та комунальні послуги, стипендії тощо.

 

За даними Міністерства освіти і науки України, у 2019 році в Україні налічувалося 3900 шкіл із наповнюваністю класів у дев'ять і менше учнів.

 

Водночас, за даними обласних державних адміністрацій на початок 2021 року, в Україні функціонувало 8743 заклади середньої освіти у сільській місцевості, з яких 2558 закладів середньої освіти були "малокомплектними".

 

Як повідомляла УМ, Булінг в українських школах: МОН оприлюднило невтішні дані.