«Політруки» прочищатимуть мізки в російських держорганах та вишах - журналісти-розслідувачі

10:46, 29.02.2024
«Політруки» прочищатимуть мізки в російських держорганах та вишах - журналісти-розслідувачі

У керівників російських органів влади з'являться заступники з патріотизму. (Фото: Наталія Колесникова)

У рф, як  з’ясували  журналісти-розслідувачі, у федеральних державних органах на одного із заступників керівника мають бути покладені функції «з суспільно-політичної роботи», а кандидатури «політруків» узгоджуються з адміністрацією президента.

 

Як інформує УМ, про це повідомили в проєкті «Важные истории» на основі даних Kremlin Leaks.

 

Такий указ рік тому, 17 лютого 2023 року, видав президент РФ Володимир Путін. Документ має гриф «для службового користування» і не був опублікований у відкритому доступі.

 

За даними розслідувачів, Федеральне агентство з природокористування (Роснедра) на виконання указу видало методичні рекомендації щодо організації та проведення суспільно-політичної роботи. Вони обґрунтовуються «складною геополітичною обстановка у світі, загрозами безпеці та незалежності, створеними недружніми країнами щодо РФ» та «СВО». У Роснедрах буде організовано проведення «виховних заходів», які стануть «відчутною перепоною перед цілеспрямовано спотвореною ідейною інтервенцією» Заходу.

 

У Міністерстві освіти та підконтрольних йому вишах також проводитиметься «громадсько-політична робота». Зокрема, передбачено «моніторинг політичних настроїв та електоральних уподобань» співробітників вишів та студентів.

 

За словами джерела видання, у держорганах виховна робота зазвичай обмежується політінформацією, де «чиновників навчають, що їм говорити на ці теми».

 

Тим часом співробітники Росреєстру слухають лекції про «цілі та завдання спецоперації», у Росспоживнагляді збирають посилки військовим і плетуть маскувальні мережі, працівники Федеральної митної служби покладають квіти до військових меморіалів.

 

Kremlin Leaks - витік робочих документів адміністрації президента Росії за 2020-2023 роки. Над цим під егідою Delfi Estonia працювали десять видань: «Медуза», «Важливі історії», Expressen (Швеція), Vsquare.org (Центральна Європа), Frontstory.pl (Польща), Paper Trail Media (Німеччина), Der Spiegel ( Німеччина), ZDF (Німеччина), Der Standard (Австрія) та Tamedia (Швейцарія).

 

Як повідомляла УМ, У королівстві кривих дзеркал: як російська пропаганда намагається впливати на Захід.