Подорож Odysseus: космічний апарат надіслав перші знімки з поверхні Місяця

11:07, 27.02.2024
Подорож Odysseus: космічний апарат надіслав перші знімки з поверхні Місяця

Космічний апарат Odysseus показав перші знімки з поверхні Місяця.

Перші знімки через чотири дні після успішної посадки на Місяць передав космічний апарат Odysseus компанії Intuitive Machines. Це перший приватний космічний апарат, який здійснив посадку на супутнику, і перший американський корабель, який досяг місячної поверхні після місії «Аполлон-17» у грудні 1972 року.

 

Як інформує УМ, про це повідомило Intuitive Machines у соцмережі Х.

 

Компанія — розробник Odysseus зазначила, що апарат підтримує звʼязок з наземним контролером польоту, попри те, що апарат перекинувся під час посадки на Місяць.

 

Перше зображення, яке надіслав Odysseus з місячної поверхні, він зробив під час свого вертикального спуску на місце посадки Malapert A — це найвіддаленіша точка у південному регіоні Місяця, звідки будь-який апарат міг зв’язатися з наземними диспетчерами.

 

Друге зображення Odysseus зробив приблизно через 35 секунд після того, як перекинувся під час посадки на Місяць.

 

 

Апарат NASA Lunar Reconnaissance Orbiter, який з 2009 року сканує Місяць з його орбіти, помітив Odysseus з висоти приблизно 90 кілометрів. Знімки Odysseus він надіслав на Землю.

 

«Зображення камер NASA Lunar Reconnaissance Orbiter підтвердили, що Odysseus завершив посадку на 80,13° пд.ш. і 1,44° сх.д. на висоті 2 579 метрів. Подолавши понад 966 тисяч кілометрів, Odysseus приземлився в межах 1,5 кілометра від передбачуваного місця посадки Malapert A, використовуючи лазерну систему вимірювання дальності, встановлену за кілька годин до приземлення», — зазначили в Intuitive Machines.

 

Наземні контролери польоту планують збирати дані доти, поки сонячні батареї посадкового модуля не втратять доступ до світла, зазначили в компанії — розробнику Odysseus. Судячи з положення Землі та Місяця, вважають, що диспетчери триматимуть звʼязок з апаратом до сьогоднішнього ранку.

 

Як повідомляла УМ, на Місяці сів американський космічний апарат Odysseus.