Урядовці України і Польщі обговорили блокаду пасажирського транспорту

10:48, 19.02.2024
Урядовці України і Польщі обговорили блокаду пасажирського транспорту

Блокування транспорту на польському кордоні матиме важкі соціально-політичні наслідки для обох країн. (Фото: Фейсбук Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України)

Термінові перемовини провів віцепрем’єр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков із головою Бюро нацбезпеки Польщі Яцеком Сєвєрой через блокаду польськими протестувальникам, зокрема, пасажирського транспорту.

 

Як інформує УМ, про це 19 лютого повідомила пресслужба Мінвідновлення у Фейсбуці.

 

"Блокування кордону – це пряма загроза безпеці країни, що обороняється. Подібні дії негативно впливають на наше протистояння спільному ворогу на ім’я Росія. Жінки та діти, що шукали прихистку від війни і в силу різних причин повертаються додому не можуть ставати заручниками бізнес-інтересів", – зазначив Кубраков.

 

Він додав, що подібні акції та приклади негуманного ставлення до українців на кордоні ЄС можуть бути використані російськими спецслужбами для розбурювання штучного конфлікту між нашими країнами.

 

"Ми очікуємо на конкретні дії польських колег, щодо недопущення таких ситуацій та вирішення проблеми загалом.", – наголосив віцепрем’єр.

 

Заступник міністра Сергій Деркач перебуває на зв’язку із заступником міністра інфраструктури Польщі Павелом Ганцажем та наголошує, що попри призупинення блокади з боку польських перевізників, ситуація на кордоні стає ще критичнішою.

 

Польська сторона наразі блокує 6 пунктів пропуску. Найкритичніша ситуація на пункті пропуску "Ягодин – Дорогуськ", де взагалі припинився рух вантажного транспорту та не пропускаються гуманітарні, швидкопсувні вантажі та паливо.

 

Також через цей пункт пропуску з України не можуть виїхати порожні вантажівки, що їдуть за критично необхідними товарами.

 

"Посольство України в Польщі 24/7 на зв’язку з польською поліцією та прикордонною службою і негайно реагує на повідомлення про спроби блокади пасажирського транспорту", – додали в міністерстві.

 

Наразі заблокованим для вільного руху вантажівок є пункти пропуску "Ягодин – Дорогуськ", "Угринів – Долгобичув", "Устилуг – Зосін", "Шегині – Медика", "Рава-Руська – Гребенне" та "Краківець – Корчова". На територій Польщі на дорозі очікують близько 3 тисяч вантажівок.

 

Нагадаємо, що 18 лютого у міжнародному залізничному пункті пропуску "Дорогуськ-Ягодин" польські фермери спробували заблокувати рух вантажних потягів.

 

Як повідомляла УМ, Прикордонна епопея: поляки заблокували вже шостий пункт пропуску на межі з Україною.