Конкурент Хаблла: NASA запустить новий космічний телескоп

16:01, 16.02.2024
Конкурент Хаблла: NASA запустить новий космічний телескоп

Нова місія NASA вивчатиме ультрафіолетове небо, зірки та вибухи зірок. (На цьому зображенні показано серце спіральної галактики NGC 1097 із смугою, яку зафіксувано космічним телескопом Хаббла). (Фото: NASA, D. Sand, K. Sheth)

Американське космічне агентство NASA в 2030 році запустить нову космічну місію, яка досліджуватиме джерела ультрафіолетового світла у Всесвіті, а такожзірки та вибухи зірок.

 

Для цього агентство випустить у космос новий телескоп UVEX (UltraViolet EXplorer).

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті компанії NASA.

 

UVEX планують запустити в рамках місії Astrophysics Medium-Class Explorer.

 

Очікується, що новий телескоп зможе вказувати на джерела ультрафіолетового світла у Всесвіті, фіксувати вибухи, які слідують за спалахами гравітаційних хвиль, спричинених злиттям нейтронних зірок.

 

Також телескоп вивчатиме вибухи зірок.

 

"Він допоможе краще зрозуміти природу як близьких, так і далеких галактик, а також стежити за динамічними подіями в нашому мінливому Всесвіт", – повідомила співробітниця NASA Нікола Фокс.

 

Зазначається, що ультрафіолетові дослідження телескопа UVEX доповнять дані інших місій, які проводять і продоводитимуть в цьому десятилітті.

 

Зокрема, йдеться про місію Euclid та дослідження космічного телескопа Nancy Grace Roman Space Telescope NASA, який NASA запустить до травня 2027 року.

 

Раніше ми повідомляли, що японське агентство аерокосмічних досліджень опублікувало перші знімки рентгенівського космічного телескопа XRISM.

 

Як повідомляла УМ, астрономи відкрили раніше невідому галактику.