Звільнення генерала Залужного безпідставне: юридичний аналіз

14:30, 15.02.2024
Звільнення генерала Залужного безпідставне: юридичний аналіз

«Кадрове перезавантаження»

Які наслідки можуть настати для України і її Збройних сил після звільнення генерала Залужного, передбачити дуже важко. Особливо після того, як Зеленський провів «кадрове перезавантаження» вищого командного складу ЗСУ, звільнивши понад півтора десятка генералів, яким довіряв Валерій Залужний.

 

В попередніх публікаціях  «Народ і армія захистили генерала Залужного» (30.01.2024.), «Момент істини: Україна або Зеленський. Українці, вибір за вами» (02.02.2024) я нагадав історію розстрілу видатного військового діяча УНР полковника  Петра Болбочана і провів паралель із звільненням («політичним розстрілом») Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного.

 

Нагадаю що очоливши ЗСУ, Залужний звільнив десять «паркетних» генералів, які за професійними якостями не відповідали займаним посадам. Про це генерал Залужний сказав у інтерв'ю виданню The Economist (15.12.2022): «Я довіряю своїм генералам. З початку війни я десятьох звільнив через невідповідність. Ще один застрелився».

 

Чому генерал застрелився, відповідь нехай дасть СБУ.    

«Кадрове перезавантаження» Зеленського нагадало мені «велику чистку» червоної армії Радянського Союзу, яку провів Сталіна у 1936-1937 роках, жертвами якої стали понад десять тисяч воєначальників (серед них 3 з 5 маршалів) і командирів різного рівня. Сталінська «чистка» завдала катастрофічних наслідків червоній армії і радянському народу в перші два роки війни. Війська художника Адольфа були під Москвою…

 

Не підготовка Зеленського до великої війни з росією (скорочення і недофінансування ЗСУ, згортання виробництва ракет, важкої артилерії, снарядів, бронетехніки та іншого озброєння, розмінування оборонних укріплень на півдні країни), не реагування на попередження розвідок США і Великої Британії про неминучість вторгнення російських військ, командування армією клоуном завдало Україні величезних людських, матеріальних і територіальних втрат.

 

Чим завершиться «кадрове перезавантаження» Зеленського прогнозувати не беруся, адже змінити його я не можу. Безпідставно звільнених генералів, Зеленський, на відміну від Сталіна, не розстріляв…

 

Одне можу сказати ствердно, що у минулому році ЗСУ на чолі з Залужним зробили неймовірне — вони утримали весь фронт. Не дали його прорвати переважаючому в рази у живій силі і техніці ворогу і нанесли йому колосальні втрати. Своєю тактикою і стратегією ведення війни генерал Залужний зберіг життя тисячам захисникам України.

 

На лівому березі Дніпра українські військові прорвали дві сильно укріплені інженерні лінії оборони, захопили і закріпили плацдарми. За два роки великої війни ЗСУ звільнили понад 50% територій, які захопила росія від 24 лютого 2022 року. Це стратегічний успіх і фундамент майбутньої Перемоги України.

 

Те, як ЗСУ, очолювані генералом Залужним, впродовж двох років ВИСТОЯЛИ у великій війні з ядерною росією без належної військової допомоги, обіцяної Заходом, викликає подив у світі. Це дійсно диво! Адже нам на капітуляцію відвели лише три доби. Проте Україна вистояла! Московія обламала свої криваві клики.

 

Українці здобули духовну і ментальну Перемогу над ідеологією «руZкого міра»!

 

Військова перемога ще по-переду. І вона обов’язково буде! В цьому не повинно бути ні найменших сумнівів. Не дивлячись на те, що звільненням Залужного і його команди, Зе-влада вбиває віру і надію українського народу, ПРОДОВЖУЄМО ВІРИТИ У ЗСУ!

 

Рук не опускаємо. Тримаємо міцно зброю. Відчуваємо плече один одного і знаємо, що спина надійно прикрита побратимами. У кожного свій фронт. НЕ зраджуємо. НЕ боїмося. НЕ мовчимо. Боремося і перемагаємо кожен день!

 

 

На думку військових експертів, якби Зеленський не здав південь України і не втручався у планування ГШ ЗСУ, втрати при обороні Бахмуту і Авдіївки і звільненні Херсонської і Запорізької областей були б у рази менші.

 

Я неодноразово публічно говорив президенту: «Володимире, роби те, що вмієш фахово робити — записуй відосики і чемно проси у західних партнерів зброю, необхідну для перемоги. Не втручайся сам в роботу Генштабу і заборони це робити Єрмаку і народним депутатам.

У Святому писанні сказано: "Кесарево — кесарю, а Богу — Боже" (кому — воювати, а кому — підготовлені відосики зачитувати).

 

Підстави для звільнення

 

Зеленський примушував Залужного подати рапорт про добровільну відставку. Генерал не погодився. Кремль наполягав на звільненні Залужного. Зеленський «взяв під козирок». Звільнив! Причини звільнення українцям не пояснив і в указі не зазначив.

 

В указі записано: «Звільнити Залужного Валерія Федоровича з посади Головнокомандувача Збройних Сил України» (указ № 59/2024 від 08.02.2024).

На московських болотах і п’ята колона в Україні дякують і аплодують Зеленському за звільнення генерала Залужного!

Не спішіть радіти і сміятися, «любі вороженьки». Сміється той, хто сміється крайнім. Український козак посміхається, поки шаблюку дістає із ножен. Потім у ворогів голови летять!

 

Порядок накладення дисциплінарних стягнень на військових чітко регламентований Законом «Про Дисціплінарний статут Збройних сил України».

 

Стаття 47 Закону встановила, що «невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків, є підставою для усунення такого військовослужбовця від виконання службових обов’язків.

 

Рішення про усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків приймається прямим командиром (начальником).

Про цей факт видається у триденний строк із дня прийняття посадовою особою такого рішення письмовий наказ про проведення службового розслідування.

 

У нашому випадку прямим командиром (начальником)  Головнокомандувача ЗСУ генерала Залужного є Президент України, Верховний головнокомандувач Зеленський.

 

Тривалість усунення від виконання службових обов’язків не повинна перевищувати тривалості службового розслідування та часу, необхідного для прийняття командиром (начальником) відповідного рішення за результатами такого розслідування.

 

Наказ про усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків скасовується, якщо за результатами службового розслідування підстави для прийняття такого рішення не підтвердилися або прийнято рішення про притягнення військовослужбовця, який вчинив правопорушення, до дисциплінарної відповідальності.

 

Командир (начальник), який усунув підлеглого від виконання службових обов’язків без достатніх підстав, несе за це відповідальність.

 

Відповідно до статті 48 Закону «Про Дисціплінарний статут Збройних сил України» на військовослужбовців можуть бути накладені такі дисциплінарні стягнення:

 

- зауваження;

- догана;

- сувора догана;

- попередження про неповну службову відповідність;

- пониження в посаді;

- звільнення з військової служби через службову невідповідність.

 

Нагадаю, що в указі президента № 499/2022 від 17 липня 2022 року про усунення Баканова від виконання обов’язків Голови СБУ Зеленський вказав причину його усунення — «невиконання (неналежне виконання) службових обов'язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків. Це було підставою для усунення військовослужбовця Баканова від виконання службових обов'язків» (ст. 47 Закону «Про Дисціплінарний статут Збройних сил України).

 

Відповідно до п. 17 ст. 106 Конституції України Президент України як Верховний Головнокомандуючий ЗСУ має повне право звільнити Головнокомандуючого ЗСУ генерала Залужного без подання міністра оборони України. Це виключно його конституційне право як Верховного Головнокомандувача ЗСУ.

 

З юридичної точки зору звільнення Залужного (за згодою чи без згоди міністра оборони) є законним, якщо вказані ПІДСТАВИ, передбачені Законом «Про Дисціплінарний статут Збройних сил України.

 

Офіційного повідомлення про проведення службового розслідування щодо Залужного на сайтах ОП і МО не було.

 

ЗАПИТАННЯ до Зеленського: а за які «гріхи» (провини) ти звільнив Залужного? Назви підстави його звільнення! Чому вони не вказані в указі?

Адже відразу після звільнення ти присвоїв генералу Залужному звання Героя України «За визначні особисті заслуги у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові» (указ № 61/2024 від 08.02.2024).

 

Зверніть увагу на цинізм і дріб’язковість президента! В указі про присвоєння Залужному звання Героя України відсутня фраза «за особисту мужність і героїзм», яка є в указах Зеленського про присвоєння цього звання іншим генералам (Сирському, Буданову, Наєву та іншим).

 

Наголошую, що Президент України ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ст. 19 Конституції).

 

ВИСНОВОК. Президент України-Верховний головнокомандувач Зеленський звільнив Залужного з посади Головнокомандувача Збройних сил України БЕЗПІДСТАВНО!

Будучи гарантом додержання Конституції, прав і свобод людини і громадянина (ст. 102 Конституції), президент Зеленський грубо порушив ст. 19 Конституції України.

Його указ про звільнення Залужного є НЕПРАВОЧИННИМ і може бути оскарженим у суді.

 

«Кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності» (ст. 68 Конституції).

Зеленський має диплом про вищу юридичну освіту і зобов’язаний  знати цю норму Конституції і як Президент повинен бути гарантом дотримання Конституції України (ст.102 Конституції).

 

Генерали, звільненні Зеленським з аналогічним  порушенням  Закону «Про Дисціплінарний статут Збройних сил України», мають право оскаржити його указ в суді.

 

Рекомендую Залужному та іншим генералам (які не подали рапорт про відставку) оскаржити в суді неправомочні укази президента Зеленського про їх безпідставне звільнення.

 

Хто повинен показувати українцям приклад, що Україна повинна бути правовою державою, як не військові, які мають професійну честь?

 

Панове генерали і полковники, історія знає непоодинокі випадки, коли військові рятували державу від внутрішніх ворогів і створювали фундамент для побудови демократичної правової держави.

 

Демократії в усіх країнах світу будувалися не торгашами, хабарниками чи клоунами, а військовими людьми. Вашингтон, Маннергейм, де Голь, Черчилль, Франко, Піночет. Вони створювали умови для розподілу гілок влади, підняття середнього класу, утвердження верховенства права, а потім передавали владу обраним на демократичних виборах цивільним, звільненим від криміналітету, корупції та фальшивого популізму. Окрім того, Маннергейм, де Голь, Черчилль, Франко, Піночет врятували свої країни від «комуністичної чуми», яка забрала десятки мільйонів людських життів у колишньому соціалістичному таборі радянського союзу.

 

Президентські повноваження Зеленського завершуються рівно о півночі 20 травня поточного року. Вся повнота влади повинна перейти до воєнного уряду національного спасіння, створеного в.о. Президента України і парламентом. Це порятунок України!

 

Момент істини настав — Україна або актор-дилетант Зеленський з диктаторськими замашками путіна. Українці, вибір за вами! 

 

Р.S. Тих, хто поділяє висловлені мною думки і пропозиції, ПРОШУ поширити статтю серед своїх друзів і знайомих, щоб її прочитала вся Україна. Нашій організації «СМЕРТЬ РАШИСТАМ» («Караючий Меч Арея») важлива ваша думка.

Від імені організації ДЯКУЮ всім не байдужим, хто допомагає ЗСУ, ГУР МО, СБУ і нашій організації у боротьбі з російськими загарбниками, всім тим, хто наближає нашу спільну українську ПЕРЕМОГУ над московською імперією — центром планетарного зла!

СЛАВА УКРАЇНІ! СЛАВА ЗСУ! УКРАЇНА ПОНАД УСЕ!

СМЕРТЬ ВОРОГАМ УКРАЇНИ!

 

Честь маю!

 

Григорій ОМЕЛЬЧЕНКО, Герой України, генерал-лейтенант