Росія залучила до війни проти України 15 тисяч непальців

18:21, 11.02.2024
Росія залучила до війни проти України 15 тисяч непальців

росія завербувала для війни проти України 15 тисяч непальців. Багато хто повернувся травмованим. Деякі так і не повернулися. (Рамчандра Хадка з Непалу на фото в Бахмуті, Україна, де він воював на боці Росії).

До війни проти України росія залучила 15 тисяч найманців з Непалу. Це сталося після того, як минулого року росія пообіцяла вигідні умови служби для іноземних бійців, які приєднаються до війська окупантів.

 

Як інформує УМ, про повідомило агентство CNN із посиланням на власні джерела.

 

РФ обіцяла найманцям з Непалу зарплату не менше за $2 000 на місяць і прискорений процес отримання російського паспорта. Паспорт Непалу вважається одним із найгірших у світі за глобальною мобільністю, поступаючись Північній Кореї за індексом компанії Henley & Partners.

 

Відомий опозиційний непальський політик і колишній міністр закордонних справ Бімала Рай Паудял заявив, що на боці росії воюють 14—15 тисяч непальців — він посилався на свідчення чоловіків, які повернулися із зони бойових дій, і закликав російську владу надати точні цифри. За даними міністерства закордонних справ Непалу, четверо найманців з країни зараз утримуються в Україні як військовополонені.

 

У коментарі журналістам CNN один з непальських найманців Рамчандра Хадка, який повернувся з передової на батьківщину після поранення, розповів про службу в російській армії.

 

«Я пішов у російську армію не заради задоволення. У Непалі в мене не було жодної можливості працевлаштуватися. Але, оглядаючись назад, це було хибне рішення. Ми не уявляли, що нас так швидко відправлять на передову і наскільки жахливою буде ситуація», — сказав Хадка.

 

Хадку двічі відправляли до Бахмуту Донецької області — він пробув там загалом місяць. Під час другого розгортання він отримав кулю в стегно. Після того, як його відвели на кілька сотень метрів від лінії фронту, його поранило уламками снаряда.

 

Уряд Непалу стверджує, що близько 200 громадян країни воюють на боці російської армії і щонайменше 13 непальців померли в зоні бойових дій. Але законодавці та правозахисники в Непалі кажуть, що ці офіційні цифри значно нижчі за реальні.

 

Раніше Непал закликав росію не вербувати його громадян до російської армії та негайно відправляти будь-якого непальського солдата, який туди потрапив, назад на батьківщину. Це сталося після повідомлення про те, що шестеро непальців загинули на службі у війську рф.

 

На Кубі викрили схему вербування найманців для війни в Україні на боці окупантів. Кубинська влада заарештувала 17 людей, повʼязаних із мережею торговців людьми, які заманювали молодих кубинських чоловіків воювати на боці росії.

 

За даними BBC, росія також вербує сербів — їх оформлюють у Підмосковʼї та зараховують до 106 дивізії Повітрянодесантних військ. До цього рф залучила сина колишнього президента Югославії Мілошевича.

 

Як повідомляла УМ, Вербування на війну неприйнятне: Непал призупинив видачу дозволів на роботу у росії.