Фатальний 72-й політ: на Марсі розбився гелікоптер Ingenuity

13:32, 11.02.2024
Фатальний 72-й політ: на Марсі розбився гелікоптер Ingenuity

На Марсі зʼявилися Безсмертні землі — останнє пристанище гелікоптера Ingenuity.

На честь Безсмертних земель із трилогії «Володар перснів» назвали місце останнього спочинку марсіанського вертольота Ingenuity.

 

Як інформує УМ, про це написала команда Ingenuity.

 

Безсмертні землі також відомі як Пагорби Валінор. Тепер на них знайшов своє останнє пристанище марсіанський гелікоптер. Він завершив свою місію 18 січня 2024 року, коли під час 72-го польоту при посадці пошкодив лопаті.

 

Ingenuity перевершив усі очікування NASA. Спочатку інженери планували його роботу як 30-денну місію з демонстрації пʼяти коротких польотів на Марс, але це перетворилося на майже трирічну наукову роботу. Він пролетів загалом у 14 разів більшу відстань, ніж планувалося, а найдовший політ гелікоптера відбувся 22 грудня 2023 року — він подолав 705 метрів за 135 секунд.

 

Загалом Ingenuity сумарно подолав 17 кілометрів, налітав 128,8 хвилини і максимально піднімався на 24 метри. Це було непросто, адже щільність атмосфери на Марсі становить лише 1% від земної.

 

Ровер Perseverance стартував із Землі на ракеті-носії Atlas V у кінці липня 2020 року. Запуск відбувався на мисі Канаверал у Флориді. 18 лютого 2021 року марсохід сів на поверхню Червоної планети у кратері Джезеро і передав свої перші фото. А вже 17 травня 2022 року марсохід Perseverance почав свою головну місію з дослідження кратера Єзеро в пошуку ознак життя на Марсі.

 

Нагадаємо, що 5 квітня 2021 року ровер успішно висадив на Марсі гелвкоптер Ingenuity, чим дав старт його польотам. До завдань Ingenuity входила розвідка місцевості — він оглядав територію для Perseverance.

 

Як повідомляла УМ, Плідний «простій»: Марсохід NASA Curiosity зняв Марс від світанку до заходу.